uvijek na mreži

Na dvjestotu godišnjicu smrti, na aukciji će se ponuditi DNK Napoleona Bonapartea

5.svibnja navršava se 200 godina smrti slavnog vojskovođe, a aukcijska kuća Osenat ponudit će ukupno 360 njegovih predmeta

Privatni kolekcionari imat će rijetku priliku kupiti dio DNK Napoleona Bonaparte budući da će se tkanina umrljana krvlju, položena preko njegovog tijela tijekom obdukcije, naći na aukciji povodom 200 godina od njegove smrti. Aukcijska kuća Osenat prodat će 5. svibnja ukupno oko 360 predmeta, uz druge istaknute stvari, uključujući pramen Napoleonove kose, par njegovih svilenih čarapa i košulju dugih rukava na kojoj je crvenim koncem izvezeno slovo “N”.

Procjenjuje se da krpa umrljana krvlju vrijedi do 15.000 eura. Dolazi sa bilješkom koju je 1875. napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu zavoj poklonio markiz Montolon, vojni general koji je slijedio Napoleona u progonstvo na Svetoj Heleni i tamo ostao do careve smrti. Kolekcija također uključuje ukrašeni tanjur koji je Napoleon koristio za ručavanje i kristalni pehar, kao i odjevne predmete. Bivši francuski car umro je 5. svibnja 1821. u dobi od 51 godine na ostrvu Sveta Helena u južnom Atlantskom oceanu, gdje su ga Britanci prognali poslije poraza 1815. u bici kod Waterlooa.

Komentiraj