uvijek na mreži

Na festival u zaljev Morbihan putuje i hrvatska ”komiška sandula”

Hrvatska je počasni gost na festivalu koji se održava od 22. do 28. svibnja u Francuskoj

Festival “Tjedan zaljeva Morbihan”, koji se od 22. do 28. svibnja 2017. održava u području “Malog mora” u francuskoj pokrajini Bretanji, jedan je od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja. Zaljev Morbihan je prirodna luka na obali Atlantskog oceana smještena u istoimenom području na jugu francuske regije Bretanije (sjeverozapadna Francuska). Ime izravno dolazi iz Bretonskog jezika (Ar Mor Bihan) što u prijevodu znači „malo more“. Zaljev Morbihan mnogi svjetski zemljopisci opisuju kao jedan od najljepših zaljeva na svijetu koji se prostire od grada Locmariaquer na zapadu do grada Vannes na istoku.
Na posljednjem festivalu 2015. „specijalno počašćeni gost“ bila je Hrvatska, najmlađa članica Europske unije. Tim pozivom francuski organizatori na simboličan su način širom otvorili vrata maritimnoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Francuske i Hrvatske.
Iako je organizator ovogodišnjeg Europskog festivala mora i mornara izmijenio koncepciju gostovanja inozemnih grupa, Hrvatskoj je još jednom ukazao posebnu pažnju osiguravši joj počasno mjesto u sklopu „Willage of European Maritime heritages“ (Sela europske maritimne baštine) s Italijom koju predstavljaju regije Emilia-Romagna i Lago maggiore, Francuskom s predstavnicima Occitane i Provence, Nizozemskom, Irskom i Španjolskom koju predstavlja pokrajina Galicija.
U Europskom maritimnom selu u gradu Vannesu Hrvatska će cjelodnevnim kulturno-zabavnim i edukativnim programima predstaviti europskoj javnosti svoje pomorske zanate, ribarske vještine, tradicionalnu primorsku kuhinju i autentične hrvatske proizvode, o čemu će se brinuti Udruga Palagruža iz Komiže s otoka Visa, pa će se tako i naša bogata tradicija plovidbe i pomorskih vještina prezentirati na tradicijskom brodu – komiškoj sanduli.
Programi na kopnu održavat će se u Hrvatskom maritimnom muzeju, posebno postavljenom za tu prigodu, u kojem će Muzej Staroga Grada izložbom odabranih fotografija na temu slavne starogradske pomorske kulture predstaviti i dio zajedničke hrvatske maritimne baštine.
Posebni obol hrvatske prisutnosti na ovom velikom europskom maritimnom, kulturnom i turističkom festivalu dat će Hrvatska turistička zajednica koja će se sve vrijeme animacijom, dijeljenjem turističkih prospekata, brošura i suvenira brinuti o tome da što više francuskih turista ovoga ljeta posjeti Lijepu Našu.
Program sudjelovanja Hrvatske na Festivalu Tjedan zaljeva Morbihan 2017. osmislila je i koordinirala s francuskim organizatorima Udruga Cronaves iz Splita.

Komentiraj