uvijek na mreži

Nakon blagdanskog prejedanja oporavite organizam!

Kako bismo iz organizma isprali toksine koji su se nakupili pretjeranim blagovanjem, potrebno je napraviti malo promjena i u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača. 
Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa je i korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera, jer je prava riznica nutrijenata prijatelja jetre (osobito vitamina C i kalija).
U organizam treba unijeti što više tekućine, pogotovo vode, a nije loše posegnuti ni za biljnim čajevima koji čiste organizam. Osim svestranog zelenog čaja koji ubrzava rad jetre, što pridonosi čišćenju organizma, te ima snažna antioksidativna svojstva, pomoći će i čaj od koprive, koji potiče izmjenu tvari.
Pripremite jelovnik u kojem nema previše crvenog mesa, a neka se na tanjuru nađu cjelovite žitarice, obilje povrća (osobito zelenog lisnatog i korjenastog), voća te nemasni mliječni proizvodi i riba. Obavezno doručkujte i nemojte preskakati obroke jer bi posljedica duljeg gladovanja opet moglo biti prejedanje.
Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i grejpu jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi koje utječe i na blago snižavanje razine kolesterola u krvi.
Komentiraj