uvijek na mreži

Novi zakon zaštićene najmoprimce tjera na ulicu?

Materijal sa konferencije za medije Udruge stanara grada Splita

Uoči blagdana, 2300 obitelji živi u velikom strahu i neizvjesnosti. Naime, na jednoj od slijedećih sjednica Vlade trebalo bi se raspravljati o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova. Postoje dva ključna aspekta ove problematike. Prvi je politički, a drugi materijalni interes. Prvi put, na štetu stanara – ‘bivših’ nositelja stanarskog prava (tzv. zaštićenih najmoprimaca), ruke bi si mogli pružiti predstavnici krajnje ljevice i desnice. Zlatko Hasanbegović smatra da je pitanje stanarskoga prava dio priče o komunističkom nasljeđu. Samim time i 2300 obitelji promatra se kao nekakve komunističke ostatke koje kiruruškom preciznošću treba materijalno i pravno društveno osakatiti, odnosno kroz razdoblje od pet godina izbaciti ih iz stanova u kojima su neki generacijama živjeli i više od 70 godina. Tako bi se valjda ispravio dio nepravde komunističkog režima. Ali, u tim stanovima ne žive komunisti. Mnogi od tih ljudi nikada nisu ni bili članovi partije. U pitanju je zapravo pravni problem koji se u Europskoj uniji ne riješava na štetu stanara, neovisno o tome što  je privatno vlasništvo nepovredivo.

Žive li u tim stanovima ”komunisti ?!

Doduše, kao što navode iz ”Hrvatskog saveza udruga stanara“, izvornih vlasnika je tek 7 %, dok su 93 % takvih stanova kupili članovi interesne skupine za samo 10 % tržišne vrijednosti. Ti stanovi kupljeni su kao neuseljivi stanovi u kojima žive obitelji sa stanarskim pravom, s namjerom da se lobiranjem ishodi donošenje zakona koji će ozakoniti deložaciju stanara. I tu dolazimo do vrlo zanimljivih spoznaja o članovima interesne grupacije koja lobira za donošenje ovog zakona. Iza prijedloga je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kojemu je na čelu HNS-ov Predrag Štromar. Državni tajnik u ministarstvu graditeljstva je Željko Uhlir. Kako tvrde iz „Hrvatskog saveza udruge stanara“, ovdje bi se moglo raditi i o klasičnom sukobu interesa, s obzirom na to da je Uhlir postao vlasnik dva stana koji su predmet spornih zakonskih izmjena.

Dakle i on spada u interesnu skupinu od 93 % novih vlasnika. Nažalost, on nije jedini. Udruga ima spisak svih članova HNS-a, ali i nekih drugih stranaka, koji bi imali izravnu materijalnu korist od promjene zakona. Neki od tih pojedinaca pripadaju i lijevoj strani političkog spektra. Premijeru Plenkoviću glavni je cilj održavanje prividne političke stabilnosti i radi toga je spreman na razne političke, a u ovom slučaju posredno i materijalne ustupke koalicijskim partnerima. Cijena izbacivanja 2300 obitelji na ulicu kroz dulje razdoblje mogla bi se pokazati previsokom, pogotovo kada stanari pokrenu tužbe na Europskim sudovima. Iz svega možemo zaključiti kako je na pomolu velika afera. Stanari s kojima smo razgovarali poručuju nam da neće odustati od svojih prava bez borbe. Ako ih Vlada bude ignorirala, upoznat će javnost s imenima svih političara koji bi profitirali ovim nakaradnim zakonskim dopunama i izmjenama.

Ovom prilikom, objavljujemo dio pisma „Hrvatskog saveza udruge stanara“ upućeno svim saborskim zastupnicima, kao i izvadak zemljišno-knjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu iz kojeg je vidljivo da je državni tajnik Željko Uhlir vlasnik ovakva stana.

 

Iz pisma Hrvatskog saveza udruge stanara saborskim zastupnicima:

„Prijedlog Zakona suprotan je članku 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda («Svatko ima pravo na poštivanje svoga… doma …») te članku 34. Ustava Republike Hrvatske («Dom je nepovrediv.»).

Predlaganje ovog Zakona želi se prikazati kao navodno usklađenje zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije, a pritom se ignoriraju presude Europskog suda za ljudska prava kojima se štiti pravo na dom.

Predmetna presuda STATILEO, na koju se pozivaju inicijatori zakona, definitivno NIJE u svom obrazloženju predvidjela rješenje tog problema na OVAKO jednostran način,  a Ustav RH garantira svojim građanima njihovo ustavno pravo na dom.

Prijedlog zakona o najmu uopće ne uzima u obzir presudu „Lemo i drugi protiv Hrvatske“, koja sankcionira RH radi protupravnog deposediranja (oduzimanja posjeda) zaštićenim najmoprimcima.

U slučaju prihvaćanja ovakvog prijedloga Zakona o najmu stanova, može se očekivati veći broj takvih tužbi protiv RH.

Vi zasigurno znate da  obitelji zaštićenih najmoprimaca nisu nikakvi komunistički podobnici,kako im se pokušava pripisati,a niti socijalni slučajevi, nego da su to pošteni i ugledni građani naše domovine, kojima je prošli sustav (kao uostalom i većini drugih građana, koji su „svoje“ stanove odavno otkupili, na taj način riješio njihovo stambeno pitanje (dodijelivši im stanarska prava).

Stoga se obraćamo Vama, saborskim zastupnicima, te Vas molimo da novim Zakonom o najmu ne dozvolite pogodovanje lobiju prekupaca-profitera, koji prema vlasničkoj dokumentaciji koju posjedujemo, većinom dolaze iz redova HNS-a, te time spriječite pravni skandal i mogućnost da ova vlada bude jedina koja bi omogućila ono što se niti jedna vlada u povijesti RH do sada nije usudila, a to je u konačnici protjerivanje/deložacija 2 300 obitelji iz svojih jedinih domova.

Duboko vjerujemo da ćete nam VAŠOM PODRŠKOM omogućiti da se postojeći problem riješi na korektan način, koji će zadovoljiti sve strane u postupku: nositelje stanarskog prava (zaštićene najmoprimce), nominalne vlasnike i RH.

U tom duhu pravednog rješenja problema, Ministarstvu pravosuđa smo dostavili naš prijedlog rješenja za sve strane, u vidu kriterija, po kojem bi se grupirali vlasnici i stanari, te rješenja koje bi rješavalo pojedine grupacije, s obzirom da je jednoobrazno rješenje za sve grupacije nemoguće…” 

 Splitski prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova

Povodom skorog stavljanja u proceduru pred Vladu i Sabor RH Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova Udruga stanara Grada Splita i Hrvatski savez udruge stanara zastupaju stajalište o neophodnoj primjeni pravnog okvira koji treba biti okosnica za donošenje novih zakonskih odredbi po pitanju ZNS-a.

  1. Raspraviti Odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske U-I-762/1996 od 31. ožujka 1998. godine.

 

  1. Pravilno predstaviti Presudu europskog suda za ljudska prava u predmetu Statileo protiv Hrvatske (Zahtjev br. 12027/10)

 

  1. Prijedlog izmjene Zakona o najmu stanova treba se temeljiti na obvezi:  zaštite prava vlasništva, zaštite prava na dom, poštivanja načela pravičnosti, očekivanosti, javnog interesa, kao i na činjenici da je RH temeljem Ustava RH socijalna država.

 

  1. Raspraviti Zakon o prodaji društvenih stanova i prikupljenim namjenskim sredstvima (tijekom proteklih 25 godine) za rješavanje stambenog pitanja ‘zaštićenih najmoprimaca’ gdje je npr. Grad Split u periodu 1992. – 1999. uprihodio gotovo 400 milijuna kuna (55 milijuna eura) namjenskih sredstava, a do danas nije riješio niti jedan slučaj ‘zaštićenih najmoprimaca’. Gdje se novci ? Gdje su utrošena (ili nestala) zakonski određena namjemska sredstva ?

 

  1. U Vladinu i Saborsku raspravu ravnopravno uvrstiti ‘Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova’ kojega je izradila i nudi Udruga stanara grada Splita i Hrvatski savez udruge stanara.

 

  1. Razmotriti pitanje nadležnosti Ministarstva graditeljstva jer se u ovom slučaju isključivo radi o ustavno-pravnoj problematici, o kojima bi konačni sud trebalo dati Ministarstvo pravosuđa.

 

Split. 14. prosinca 2017.

 

 

 

UDRUGA STANARA GRADA SPLITA

Saša Lukić, član predsjedništva udruge

 

Komentiraj