uvijek na mreži

Olja Martinić: Stvara se bespotrebna histerija oko vode!

Iako je voda po definiciji tekućina bez okusa boje i mirisa to u suštini i nije baš tako – tvrdi splitska nutricionistica Olja Martinić.
Pravi znalci vode prepoznat će vodu koja je iz područja gdje ima više zelenila pa ima u sebi veću nijansu klorofila ili će u vodi koja se dobiva filtracijom mora ipak negdje osjetiti more. Logično, živa voda u sebi ima tragove kraja od kojeg potječe.
– O ispravnosti vode može govoriti samo Zavod za javno zdravstvo, oni su jedini kompetentni – kaže Martinić.
– Voda koja je blago zamućena ili možda čak ima i neki miris ne znači i njenu neispravnost. Pored toga, svi mi zanemarujemo učinak naše želučane kiseline koja ima za zadatak čuvati nas od puno važnijih i opasnijih situacija. Ne podcjenjujemo vlastiti organizam – kaže. Ponekad smo pod utjecajem zagovornika koji se pretjerano bave vodom, koji često zagovaraju i korištenje vode u ambalažama. Mi ne znamo koliko je dugo ta voda stajala u ambalaži i je li ambalaža sto posto neporozna. Stvara se bespotrebna histerija oko vode jer naš Vodovod i kanalizacija stalno kontroliraju ispravnost. To im je na koncu, i zakonska obveza – rekla je.
Prema njenim razmišljanjima, najveći benefit grada Splita je taj što on upravo leži na području koje je bogato i termalnim i izvorskim vodama.
-Normalno je da su roditelji zabrinuti i da im treba predložiti mogućnost da tu vodu prokuhaju kako ne bi bila škodljiva za njihovu djecu iako mi je nejasno kako nitko nema veliku zabrinutost kad se ljeti kupamo na javnim plažama ili u bazenima. Koža je porozna i kroz nju iz takvih voda možemo pokupiti svašta. Znate i sami da je toaleta na plažama premalo. Ovako olako napadamo i grad i vodovod jer je to sada moderno – zaključila je.

Komentiraj