uvijek na mreži

Omiš guitar fest od 18. do 25. lipnja!

Netom završene prijave za 9. po redu Omiš guitar fest potvrdile su da usprkos jednogodišnjoj pauzi interes za tim natjecanjem nipošto ne jenjava…

Naprotiv čak, kažu domaćini s punom tekicom imena i prezimena:

“Osim Hrvatske i susjednih nam država, stigle su nam prijave iz gotovo svih europskih zemalja, ali i iz daleke Indije, Japana, Kine, Senegala, Čilea i Argentine, SAD-a, Porto Rica, Australije i Novog Zelanda!” – nabraja nam, ne bez ponosa, Neno Munitić, inicijator, idejni pokretač i organizator festivala, koji – tvrde nam u povjerenju dobri poznavatelji prilika – živi svoje snove i predano radi cijelu godinu da bi tih dana na ušću Cetine funkcioniralo baš sve onako kako treba. I mora. 

Omiš guitar fest s pravom nosi titulu međunarodnog festivala jer će se preko 250 natjecatelja iz različitih zemalja nadmetati svojim glazbenim umijećem pred žirijem sastavljenim od renomiranih profesora glazbenih obrazovnih institucija, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva. 

Natjecanje će se odvijati u 11 kategorija određenih dobnim skupinama, u klasičnoj, električnoj gitari, ali i vrlo popularnoj kategoriji: gitara i glas, odnosno pjevanju uz pratnju akustične gitare, a kod svih kategorija jedna je ipak ona koja – definitivno – daje težinu festivalu u smislu kvalitete, to je nadmetanje u klasičnoj gitari, bez ograničenja u godinama. U njoj se natječu profesionalni gitaristi, uglavnom studenti ili profesori klasične gitare glazbenih akademija diljem svijeta. 

“Gitaristi koji su nam se prijavili u toj kategoriji su uistinu ‘creme de la creme’ ovog društva, osvajači ponajvećih svjetskih gitarističkih natjecanja, a žiri će izgleda imati izuzetno težak posao odabrati najbolju ili najboljega. A baš ta ili taj ima ogromnu motivaciju postati laureatom jer se između ostalog bori i za vrhunsku gitaru talijanskog graditelja Leonarda de Gregoria te solistički koncert u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana u ovom dijelu Europe – Hrvatskom glazbenom zavodu” – otkriva utemeljitelj i direktor OGF-a. 

Natjecanje je baza festivala, ali koncerti i ostala događanja nadopunjuju ga konceptualno i izdvajaju od sličnih manifestacija. Veliki prijatelj Omiš Guitar Festa je Vlatko Stefanovski o kojem ne treba posebno govoriti, čija ga djela opisuju i svrstavaju u sam vrh planetarne elite gitarističkih virtuoza. I ove godine dolazi otvoriti festival koncertom koji će se održati 18. lipnja u 21 sat na Trgu pod Žižulom, a koji je kao i sva ovogodišnja događanja- besplatan. 

“Taj koncert će uistinu biti originalan jer će zajedno s Vlatkom poznate zvuke ‘Jovane, Jovanko’ zasvirati i Omiška djeca i prirediti u svom gradu jedan poseban događaj. Osim Stefanovskog, ljubitelji gitara moći će uživati u koncertima češkog dua Siempre Nuovo Duo, poljskog Warsaw guitar orchestra, a hrvatske boje branit će Petar Čulić koji će praizvesti djela hrvatskih skladatelja čime ponosno promičemo i potičemo rad domaćih autora. Finale u gore navedenoj kategoriji bez ograničenja u godinama bit će samo po sebi spektakularno i naravno otvoreno za javnost” – tvrdi Munitić i dodaje kako su na Festivalu, nadalje, unijeli i neke opuštajuće elemente kako bi isti zaista bio raznovrstan, primamljiv i poseban. Pa su tako organizirali ‘beach party’ na gradskoj plaži Punta, vožnju brodicama kanjonom Cetine i krstarenje do Brača, a sve uz gitarističku pratnju i poseban mediteranski ugođaj. 

“Da, a imamo i posebnu poslasticu festivala, na što smo jako ponosni – oživljavamo duh nekad popularne ‘kamene klupe’ u Omišu na jedan originalan način- gradimo je u kamenu u obliku gitare i postavit ćemo je na zelenu površinu u neposrednoj blizini plaže, škola, hotela, i mjesta gdje je sama stara kamena klupa nekad i stajala.Time poručujemo mladima da se druže i zabavljaju,naravno i zaljubljuju,uz zvuke gitare,ukazujemo mladima na pozitivne vrijednosti društva,potičemo ih na rad i stvaralaštvo što je osnovni postulat Omiš guitar festa”- kaže Neno Munitić,prvi čovjek OGF-a.

Uz zaključak, za kraj i – start:  

“I zato, gitara je život… a život je na Omiš guitar fest-u od 18. do 25. lipnja.”


DOGAĐAJ KOJI SE NE PROPUŠTA…

Omiš guitar fest je utemeljen 2010. s ciljem promocije gitare kao glazbenog instrumenta, ostvarivanja izvrsnosti, vrednovanja obrazovanja, kao i da postane mjesto koje će pod Mirabelom okupiti najbolje svjetske gitariste i ljubitelje gitare koji će tu pak uživati u njihovim izvedbama i predavanjima. 

Festival je jedinstven po tome što objedinjuje električnu, akustičnu i klasičnu gitaru. Temeljni dio festivala je natjecanje koje okuplja djecu, mlade i odrasle, muškarce i žene koji dolaze iz različitih krajeva svijeta, iz različitih kultura, govoreći različite jezike, svi oni imaju jedno zajedničko – gitaru. Osim natjecanja, OGF pruža mogućnost pohađanja majstorskih radionica koje održavaju jedni od najrespektabilnijih profesora gitare i gitarističkih virtuoza. Festival je također prilika graditeljima gitara da izlože svoje gitare i opremu, ali i gitaristima da ih probaju u vlastitim rukama… 

Organiziraju se brojne promocije knjiga vezane za gitarističku umjetnost. I posljednje ali nimalo manje bitno, vrhunski gitaristi održali su koncerte na Omiš guitar festu: Carlo Marchione, Goran Krivokapić, Vlatko Stefanovski, Zele Lipovača, Vojin Kocić, Petar Čulić, David Dyakov, Ansambl Laurum, Francesco Scelzo i brojni drugi iz elite gitarističkog planeta.Broj sudionika raste iz godine u godinu, Omiš guitar fest postaje vodeći takav festival u SI Europi i događaj kojeg moraju posjetiti svi ljubitelji gitara i zvuka gitara. 

“Naš cilj nije stati ovdje, upravo suprotno, želimo narasti još veći i biti bolji. Gitara je život… a život je na Omiš guitar festu!” – poručuju nam Neno Munitić i vrijedna organizatorska ekipa…

Komentiraj