uvijek na mreži

Općina Klis opet uspješna, kreće novi projekt


‘’Povijesna tvrđava u suvremenom ruhu’’
novi je projekt Općine Klis.
Prošlog tjedna, na stranicama Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. objavljen je popis prvih projekata odabranih za financiranje. Od ukupno 37 apliciranih projekata, samo je 5 odabranih, a među njima se nalazi i projekt Fortress (Re)invented koji su u lipnju 2016. godine prijavili Općina Klis s partnerima iz Zenice i Herceg Novog, na čelu sa nositeljem projekta Odjel za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava pri Muzeju Grada Šibenika u ukupnoj vrijednosti oko 1.200.000 eura.
Tvrđava Klis, sinonim hrvatske opstojnosti, desetljećima je čekala svoju obnovu jer nekome nije odgovarala njena važnost za povijest ovog naroda. Sada je tome kraj. Projekt Kneževog dvora je završen, a ovim novim projektom dobit ćemo atraktivne sadržaje u kojima će moći uživati naši stanovnici i posjetitelji.“ – zadovoljno je kazao načelnik Jakov Vetma.

 

7 copy
Navedeni projekt partnerstvo je tvrđava s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore kojim se planira djelove povijesnih spomenika urediti u suvremenom duhu – muzejske postave prikazati modernim tehnologijama i potaknuti nove verzije i vizije kulturnog turizma.
Odobrenim sredstvima planirano je na Kliškoj tvrđavi provesti projekt kulturnog 3D mappinga, koji će posjetiteljima omogućiti da na sasvim poseban način prožive povijest, sadašnjost i budućnost Klisa.
Projekt će doprinjeti zajedničkom razvoju i promociji postojećih turističkih potencijala koristeći inovativni pristup i digitalne sadržaje u kulturno-povijesnim fortifikacijskim spomenicima kako bi postale atraktivnije lokalnom stanovništvu i modernom tipu turista.
Sam cilj ovog projekta je, kroz razvoj i promociju postojećih turističkih potencijala pomoću inovativnih i suvremenih sadržaja unaprijediti cijelu lokalnu zajednicu.
„Klis, kao sve poželjnija destinacija za posjet ali i odmor turista, realizacijom ovog projekta osnažit će svoje kapacitete te oživjeti bogatu povijet Klisa, koja će novim tehnologijima postati dostupnija i zanimljivima sve većem broju modernih posjetitelja povijesnih znamenitosti“ – kazala je Maja Zelić, voditeljica projekta u Poduzetničkom inkubatoru u Klisu, koji za Općinu Klis prijavljuje i provodi planirane projekte.

 

Maja Zelić, voditeljica projekata
U narednim danima svi odobreni projekti očekuju službeni dopis Joint Monitoring Committee (JMC) u kojem će se objaviti konkretni komentari i kriteriji bodovanja te visina svih odobrenih sredstava.

Foto: Mirko Bojić

Komentiraj