uvijek na mreži

Oprezno s kokicama!

Kokice sadrže malu količinu kalorija, ali pripremljene u ulju mogu postati jelo koje deblja. 100 g kokica sadrži 390 kalorija, dok 4 žlice biljnog ulja sadrži 480 kalorija. Primjerice, 150 g kokica koje su pripremljene u kokosovom ulju sadrži 660 kalorija, 30 g masti i 440 mg natrija.

Pakiranja za mikrovalnu pećnicu također sadrže kalorije i masti zbog raznih konzervansa. Kokice pripremljene u mikrovalnoj sadrže dvostruko više kalorija od kokica pripremljenih u aparatu te sadrže trans masti koje štete zdravlju. A ako im je dodan maslac sadrže i do 300 mg natrija po porciji.

Kupujete li kokice za mikrovalnu, odaberite pakiranja koja sadrže 45 do 90 kalorija, 1g ili manje masti i bez trans masti, odnosno bez hidrogeniziranog ulja.

Dobro razmislite prije nego naručite najveću porciju kokica u kinu. Porcije ‘filmskih kokica’ mogu sadržavati od 600 do 1.200 kalorija i 30 do 60 g zasićenih masti. Dodaci poput maslaca donose još 200 kalorija na porciju koja tako sadrži gotovo 1.000 mg natrija što uzrokuje nadutost i zadržavanje vode.

Najbolji način za pripremu kokica je korištenje posebnog aparata, za razliku od mikrovalne, tave ili woka u koje se dodaje ulje i sol. Primjenom aparata za kokice izbjeći ćete dodane konzervanse i masti koje sadrže kupovne kokice, a moći ćete ih pripremati i u manjoj količini i jesti ih svježe i vruće. Možete ih pripremiti s niskokaloričnim dodacima poput mješavine začina kao što su bosiljak i origano.

Komentiraj