uvijek na mreži

Osamnaest godina od strašne ciklone nad Dalmacijom

Piše: Ojdana Koharević

Za razliku od prvog dijela studenoga koji je Dalmaciji produžio ‘bablje ljeto’, drugi dio ovoga jesenskog mjeseca donosi nam više pravog jesenskog vrijemena, s naoblakom, kišom, pljuskovima, jugom, a povremeno će biti i sunčanih razdoblja.

Iz dana u dan smjenjivat će se oblaci s kišom i sunce, tako će današnji dan u Dalmaciji biti u znaku kiše, utorak bi trebao biti nešto sunčaniji,  više kiše opet u srijedu, a četvrtak bi opet trebao donijeti sunce. Za vikend je još uvijek prerano za detaljnu prognozu, no ako se ostvare sadašnji prognostički modeli za vikend, koji će zbog neradnog petka mnogima donijeti dan više odmora, čini se da će promjenjivo vrijeme obilježiti i ta tri dana. Kišno vrijeme s jugom pratit će i ugodne temperature od 15 do 20 stupnjeva pa će nam u narednim danima trebati nepropusna obuća i kišobrani dok na topliju odjeću još treba pričekati.

Ako ste među onima kojima ovakvo vrijeme smeta, sjetimo se da je sredina studenoga, što se vremena tiče, znala biti mnogo  surovija i hladnija. Mnogi pamte snažnu ciklonu koja se na Dalmaciju sručila upravo 14.studenoga sada već davne 2004.godine, donijela je obilnu kišu obali i otocima i u kombinaciji s olujnom burom znatno ohladila zrak. Tako su u Splitu u ranim jutarnjim satima izmjerena tek  4 stupnja Celzijusa s kišom, koliko je bilo i u Šibeniku, Hvar se ohladio na 7 stupnjeva, dok je u Dubrovniku bilo svega 6 stupnjeva. Olujna bura poharala je jedan dio Dalmacije, čupala stabla, prevrtala krovove, oštetila plastenike…. Oni koji dobro pamte zato s razlogom kažu ‘Ne ponovilo se!’ Zabijelile su se i dalmatinske planine, a snijega je bilo i u nekim nižim predjelima Zagore. 

Ovakva meteorološka apokalipsa neće se dogoditi u studenom ove, 2022.godine, a vidjet ćemo hoće li ove oborine poboljšati hidrografsku sliku, sušom pogođene Dalmacije.

Komentiraj