uvijek na mreži

OVOG VIKENDA U SUPETRU POČINJE “BISER MORA”

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) po 17. put od 8. do 12. travnja organiziraju Biser mora, najveće kuharsko natjecanja i festival gastronomije u regiji. Ove će se godine u Sveptrvs hotelima u Supetru na Braču okupiti 500 sudionika od kojih je 200-ak natjecatelja, a dolaze iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Turske. Poslovično Biserom mora otvara se i turistička sezona na Braču, te je samo za manifestaciju osigurano oko tisuću noćenja. Ove godine nosi i podnaslov fish edition, kako bi se riba istaknula i promovirala kao ključna namirnica festivala. 

“Na Biser mora iz godine u godinu dolaze se okušati i razmijeniti iskustva mladi kuhari i vodeći chefovi pred međunarodnim kulinarskim sucima i kuharskim ambasadorima svjetskih gastronomija. Budu tu eno i gastro stručnjaci, brand i f&b manageri, ugostitelji, kao i brojni drugi gosti željni novih gastronomskih iskustava i saznanja na brojnim prezentacijama i cooking showovima. U fokusu su kvaliteta i kompetencije sudionika, a posebice projekt “Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u Splitu” (RCK Split) gdje je ŠKMER jedan od strateških partnera Turističko-ugostiteljskoj školi Split. Riječ je o velikom EU i nacionalnom projektu za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu s kompetencijama prema stvarnim potrebama poslodavaca koji bi trebao temeljito promijeniti sustav obrazovanja“ – rekla je Alma Harašić Bremec, organizatorica Bisera mora. 

Stoga, festival nudi i brojne stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima uz korištenje biranih proizvoda iz asortimana ŠKMER-ovih partnera pod vodstvom renomiranih chefova, sommeliera i barmena, kao i promocije autohtonih bračkih specijaliteta i proizvoda poput varenika. Suorganizatori manifestacije su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. 

PROGRAM

PETAK, 8.4.2022. 

20:30 Svečano otvaranje 17. Biser mora 

(Waterman Forum)

SUBOTA, 9.4.2022. 

08:00 – 19:00 Natjecanje Biser mora 

Master classovi, prezentacije, radionice: 

10:00 Italian Master Class: Luca Gioello, Pavel Marc and Andrea Basillico (Italija)

11:00 Carving show Bojana Dragića : Parmezan & maslac (Bosna i Hercegovina)

12:00 Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone – najbolji sous-chef u kuhinji, Electrolux Professional 

13:30 Master class: Tuna Triology, Sokol Prenga (Albanija)

15:00 Master class: “Povratak plavuše”…srdela – Kristian Kozmić, 

16:00 Master class: Inovativno riblje glavno jelo – Emrah Köksal Sezgin (Turska)

19:00 – 19:30 Proglašenje rezultata 

NEDJELJA, 10.4.2022. 

08:00 – 19:00 Natjecanje Biser mora 

Master classovi, prezentacije, radionice:

10:00 Edukacija: Umjetnost kulinarstva & autorski tanjur – Tomaž Vozelj (Slovenija)

11:00 Autorsko jelo za kuharsko natjecanje: Shanghai 2022, Ivan Petrović & Ivan Romac 

12:00 Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone – najbolji sous-chef u kuhinji, Electrolux Professional 

13:00 Omiljeno jelo grofova Celjskih, Dušan Veršec (Slovenija)

14:30 Master class: Cake design s izradom malih dekoracija od šećera – Aysel Oktay, Mustafa Kansu, Demet Atakan & Betul Tekin (Turska)

16:00 Čedo Kovačević: Salamaura Anno 2022: poveznica Dalmatinskog pijata s tradicijom rimskog kulinarstva (garum, allec, murija) 

19:00 – 19:30 Proglašenje rezultata 

PONEDJELJAK, 11.4.2022. 

08:00 – 18:00 Natjecanje Biser mora

Master classovi, prezentacije i radionice:

10:00 Master class: Restoranski desert 2022, Ivana Bradarić 

11:00 Moderna tehnologija u službi uspješne turističke sezone – najbolji sous-chef u kuhinji, Electrolux Professional 

12:00 Prezentacija programa za 2022. godinu: Sve iz mora i mrvu više, Centaurus 

14:30 Master class: Vitalac burger, Josip Vrsalović 

predstavljanje bračkog varenika, PZ Supetar 

16:00 Master class: Kokteli u sastavu deserta, Igor Černjul 

19:00 – 19:30 Proglašenje pobjednika 

Komentiraj