uvijek na mreži

Pogledajte nevjerojatan ulov Splićanina Rina Šupića!

Zubatac od 10,8 kilograma uhvaćen je štapom s kraja

Rino Šupić, vlasnik malog servisa za popravak Mercedes i Smart vozila, već petnaest godina se u slobodno vrijeme bavi ribolovom. Jučerašnji ulov zubaca koji je težio 10,8 kilograma i kojeg je kao i sve ostale svoje trofeje ulovio s kraja, pamtit će cijelog života. Ispričao nam je svoju zanimljivu priču:
– Ribolov mi predstavlja odmor za dušu i punjenje baterije za tjedan koji dolazi, a obitelj me od prvog dana podržavala u mom hobiju.
Na početku su se lovile komarčice, fratri itd. No, prije tri godine sam vidio kolege Grke koji love zubatce, gofe i kirnje s obale.
To mi je bilo znanstvena fantastika!
Kako može čovik s obale štapom izvadit zubatca od 5-6 kg? Pregledavao sam klipove na youtube-u i vidio da je to sasvim druga oprema! Potrebni su jači štapovi. Makinje koje se koriste za vadit tune s broda i nešto najbitnije:
Imaju brodić na daljinski s kojim živi mamac, lignju, sipu ili neku manju ribicu iznesu daleko od obale i preko jedne kopče ispuste na željenu poziciju u more. Ona može biti udaljena i do 250 metara od kraja.
Ok, nabavim sebi štapove specijalno rađene za takav ribolov, makinje, najlon nosivosti i do 30kg i velike udice. Nabavim mamac i u ribolov.
S obzirom da je za ovakav ribolov bitno poznavanje kretanja i mjesta boravka jata recimo velikih zubataca, posavjetovao sam se s prijateljem roniocem koji me je poslao u Konavle na njihove stijene .
Kako nisam imao brodić za zabacivanje s obale, zabacivao sam živu sipu i krakove od hobotnice.
Zabacivanjem i udaranjem u more živa sipa bi uginula i takva uginula je u prvom ribolovu privukla veliki broj murina.
Ipak, već u prvom ribolovu pao je i zubatac od 6kg!
On je bio glavni krivac i od tada je sve krenulo. Nedugo nakon toga pa je još jedan od 3.5kg.
Uslijedila pauza od godinu dana, a izvađeno je tonu murina koje nisu dopustile da se ozbiljnija riba uhvati.
S obzirom da su tereni na kojim lovim dosta strmoviti i nezgodno je taj brodić na daljinski spustiti u more odlučio sam kupiti dron koji taj isti mamac nosi u zraku i ispušta ga na željenu poziciju.
Od tada u svojoj zbirki ulova imam dosta velikih primjeraka riba ulovljenih na ovaj način od 1.5 pa do 6.7kg, ali ovaj vikend sam doživio vrhunac koji mi se možda neće više nikada ponoviti. Rezultat je zavidan i na svjetskoj razini.

Štapom s obale sam ulovio zubaca od 10.8kg i u tome su mi pomogli supruga i dvoje djece. 

Komentiraj