uvijek na mreži

Promocija monografije „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016“

Sutra, 6.srpnja u na Poljičkom trgu u Omišu u 20.30 h, upriličit će se promocija monografije „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016“ autorice Herci Ganza. Monografija ne donosi samo povijest Festivala, ona je povijest i jednog razdoblja grada Omiša, priča o njegovim sugrađanima, volonterima, entuzijastima, priča o klapama, laureatima, vrsnim pjevačima.
Posebna je vrijednost ove monografije u tome što su klapski sastavi predstavljeni kao pjevači s izraženim osobnostima, osobe s ljudskim licima pa su neki i posebno portretirani, osobito oni koji su nas prerano napustili (Delmata, Coce, Prijić, Buble,..) Osim pjevača tu je i cijela kolajna etnomuzikologa, melografa, harmonizatora, obrađivača i skladatelja, autora tekstova, utemeljitelja klapa i klapskih voditelja, glazbenih kritičara – svih redom zaslužnih za život i razvoj dalmatinskog klapskog pjevanja. U istom su kolu i Kuhač, Kuba, Bersa, Dobronić, Hatze, Širola, Gotovac, Papandopulo, Tralić, Bombardelli, Fio, Lesić, Furčić, Bezić, Tudor… sve do Buble, Geića, Tambače, Čačije, Magdića, Ćalete.. Ovom monografijom klapsko je pjevanje dobilo ne samo dokument o svom djelovanju već i atmosferu klapskoga života.
Glavni urednik je Mijo Stanić, urednik fotografije Valde Zemunik, a recenzenti akademik Jakša Fiamengo, dr. sc. Marko Rogošić, prof. Bože Mimica i mo. Dušan Šarac.

Komentiraj