uvijek na mreži

RECEPT: Gibanica od sira

Gibanica je naziv za vrstu slojevite pite od sira vrlo raširenu u balkanskoj kuhinji. Obično se puni bijelim kravljim sirom s uljem i jajima, ili rjeđe, umjesto sira, mesom, krumpirom ili špinatom. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slični specijaliteti proizvode se u zemljama jugoistočne Europe, u Srbiji, Makedoniji (pod istim imenom), u Bugarskoj, gdje je poznata kao Banica.

Danas donosimo recept za ovu izvrsnu gibanicu od sira koju je na Biseru mora pripremila ekipa beogradskog restorana VODENICA – Vrlo je važno da imate svježa jaja – rekli su nam kuhari iz Vodenice, te dodali kako za gibanicu trebaju još i ovi sastojci:

500g svježeg kravljeg sira

2 žlice kajmaka

 2 jogurta 

 3,5 dcl mineralne (kisele) vode 

 2 jaja 

 80 ml ulja 

 žličica soli

žličica praška za pecivo

 500g srednje debelih kora

Smjesa se izmiješa, a onda se slažu kore. Okruglu tepsiju pouljiti a preko staviti jednu koru. Sve ostale kore umakati u prethodnu tekućinu/mješavinu, malo ocijediti pa rasporediti ravnomjerno “zgužvanu” koru jednu do druge dok ne popunite tepsiju. Zadnju koru staviti preko ovih gužvanih i ako je ostalo izliti preostalu smjesu preko nje. U “Vodenici” po vrhu pospu još malo kajmaka da se stvori ljepša korica pri pečenju.

  • Prvo je pečemo desetak minuta na 200 stupnjeva, a onda je smanjimo na 180 i ostavimo da se peče pola sata. Najljepše je jesti toplu, uz naravno jogurt. U slast vam bilo!
Komentiraj