uvijek na mreži

RECEPT: Napravite najfiniji “gelato”, nije potreban aparat za sladoled

Pravi talijanski “gelato” napravite kući bez upotrebe ikakvih aparata za sladoled, a nije vam potrebno ni stalno miješanje prilikom smrzavanja. Tajna je u pravim sastojcima i ako budete slijedili ovaj recept, uspjeh je zagarantiran!

Sastojci:

1/2 l slatkog vrhnja (35% masnoće)

1 limenka kondenziranog mlijeka (390 g)

žlica ekstrakta vanilije (ili sjemenke jedne mahune)

3 žlice lješnjaka ili badema

3 žlice kristal šećera

3 žlice kvalitetnog kakao praha (tamnog)

70 g nasjeckane tamne čokolade

Priprema:

U posudu stavite tri žlice šećera nek se otopi na umjerenoj vatri, pa ubacite lješnjake ili bademe. Kad se orašasti plodovi karameliziraju, istresite ih na masni papir da se ohlade. U međuvremenu, u posudu ulijte slatko vrhnje (važno je da je pravo, nikakve one hula-lula inačice, biljne…ništa takvo), dodajte kondenzirano mlijeko i vaniliju, umutite mikserom i pazite da smjesu ne “pretučete”. Nek bude kao na slici.

Kada se karamelizirani orašasti plodovi ohlade, smrvite ih ili drobilicom ili u mužaru, al nek ostane krupnijih komada. Ostavite jednu šaku sa strane, a ostalo dodajte u smjesu vrhnja i kondenziranog mlijeka. Dodajte dvije žlice kakaa i sve lagano promiješajte. Po vrhu sladoleda pospite nasjecakane lješnjake i komadiće čokolade, pospite kakaom i stavite hladiti u zamrzivač, najbolje 4-5 sati.

Smjesa vrhnja i kondenziranog mlijeka s vanilijom je baza ovog “gelata”. Možete je zamrznuti takvu da dobijete vanilija sladoled, a možete u tu bazu dodavati sastojke po želji: voće, kikiriki, pistacije, zeleni čaj…štogod volite. U slast!

Komentiraj