Orahnjača se obožava ili ne podnosi – rekla bi moja mater, uvjerena kako nema onih koji su prema toj tradicionalnoj slastici ravnodušni. U Dalmaciji je nezaobilazna na blagdanskom stolu, neovisno je li Božić ili Uskrs, a recept koji rado dijelim, meni je najdraži.
SASTOJCI: 450 g brašna, 200 g šećera, 300 g mljevenih oraha, pola kocke kvasca, 350 ml mlijeka, 50 ml ulja, 50 ml kiselog vrhnja, vanilin pasta ili ekstrakt, vanilin šećer, 50 g grožđica, korica limuna.
Priprema: 100 g brašna, izmiješati sa 100 g šećera, razmrviti pola kocke svježeg kvasca (21g), te preliti sa 200 ml toplog mlijeka. Izmiješati dobro i ostaviti 15 minuta. Nakon toga u tu smjesu dodati naribanu koricu limuna, dodati 50 ml ulja, 50 ml kiselog vrhnja, jedan žumanjak, vanilin šećer, te 350 g brašna, ali nikako odjednom. Prvo dodati polovicu, dobro zamiješati, zatim četvrtinu, te na kraju ostatak brašna. Pokriti i staviti na toplo mjesto pola sata. Premijesiti pa ostaviti da se diže još jedan sat.
Nadjev:
300 g mljevenih oraha izmiješati sa 100 g šećera, dodati koricu limuna, vaniija pastu ili ekstrakt, te 50 g grožđica. Sve preliti sa 150 ml vrućeg mlijeka i ostaviti da se ohladi.
Tijesto razvaljati na dva lista (35x30cm). Svakai namazati sa nadjevom od oraha, zarolati i ostaviti pola sata da odmori. Pećnicu zagrijati na 175 C i peći pola sata. Nakon toga pokriti sa pek papirom i peći još 30 minuta. Izvaditi iz pećnice te premazati otopljenim maslacem. Kad se ohladi posuti štaub šećerom.