Parmigiana od patlidžana je jelo koje se priprema od prženih, narezanih patlidžana prelivenih sirom i umakom od rajčica. Postoji nekoliko teorija o porijeklu, ali ne možemo sa sigurnošću reći potječe li iz Parme, Napulja ili Sicilije. No, evo recepta jer je odlična u svakom slučaju.
SASTOJCI:
1 kg patlidžana, sol, 5 žlica maslinovog ulja, 400 g mozzarelle, 100 g ribanog parmezana
UMAK OD RAJČICA: žlica maslinovog ulja, 1 luk, 2 češnja češnjaka, sol i papar, žličica šećera, pola žličice kajenskog papra, pola čaše vina (po želji)
PRIPREMA:
1.Stavite sloj patlidžana na tanjur. Posolite i pokrijte kuhinjskim ubrusom. Nastavite s novim slojem i tako redom dok ne potrošite sve kriške patlidžana, a završite kuhinjskim ubrusom. Pritisnite nečim teškim, poput posude napunjene vodom i ostavite 30 minuta kako bi patlidžani otpustili guste sokove.
2. Dok se patlidžani cijede, napravite umak od rajčica. Zagrijte ulje u posudi na srednje jakoj vatri i pržite luk oko 4 minute dok ne omekša i postane staklast. U luk dodajte češnjak te pržite još pola minute, pazite da vam ne zagori. Ulijte vino, ako ga rabite, i miješajte 2 minute. Cilj je da alkohol ispari, a da ostane malo lijepa okusa vina.
3. Umiješajte rajčice, koncentrat od rajčica, šećer, kajenski papar. Neka krčka 20 do 30 minuta dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite po ukusu.
4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
5. Svaku krišku patlidžana premažite s malo ulja, a tavu zagrijte na srednje jakoj vatri. Pržite patlidžane, po nekoliko kriški odjednom dok ne budu pečene i zlaćane boje s obje strane. Po potrebi u tavu dodajte još ulja. Patlidžane stavite na kuhinjski ubrus da upije višak masnoće.
6. Premažite dno posude za pečenje dimenzija 30 x 20 cm s 2 žlice umaka. Stavite sloj patlidžana i lagano premažite s 4 žlice umaka. Obilno pospite mozzarellom i parmezanom. Nastavite slagati te slojeve (patlidžani, umak, mozzarella i parmezan) dok ne potrošite sve patlidžane, a završite sa slojem umaka i parmezana (bez mozzarelle).
7. Pecite u pećnici 40 minuta ili dok ne bude pečeno i ne dobije zlatnu boju.
Dobar tek!