Ricciarelli su mekani i mirisni toskanski kolačići koji se rade od bademovog brašna, a ako ih napravite prema ovom receptu bit će gotovi u samo 15 minuta. No, kako se rade od bademovog brašna kojeg možete kupiti samo u posebnim trgovinama, priprema će ipak trajati malo duže. Naime, bademovo brašno možete napraviti sami. Potrebno je bademe blanširati, skinuti kožicu, te ih dobro osušiti prije mljevenja. Kad tako pripremite brašno, krenite u izradu toskanskih poslastica.
SASTOJCI:
300 grama bademovog brašna
2 bjelanjka (jaja M veličine)
250 grama šećera
korica jednog velikog limuna
šećer u prahu za posip
PRIPREMA:
U posudu stavite bademovo brašno, šećer i naribajte koricu limuna. Dodajte bjelanjke i prvo smjesu mješajte žlicom, a zatim umijesite tijesto rukama. Od tijesta napravite 16-18 pravokutnika i svaki uvaljajte u šećer u prahu sa svih strana. Budući da je tijesto dosta ljepljivo, bit će potrebno pri izradi pravokutnika da operete ruke vodom dva do tri puta. Poslažite kolačiće na pleh kojeg ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 C stupnjeva, desetak minuta. Dok lagano ne popucaju. Kad ih izvadite jako su mekani pa ih ostavite da se potpuno ohlade.