Slatko brioš tijesto od kojeg u Italiji prave peciva za doručak nije nimalo komplicirano napraviti. Za razliku od francuskog croissanta za kojeg je potrebno dugotrajno laminiranje tijesta (tehnika slaganja maslaca i tijesta tijekom nekoliko valjanja i preklapanja), ovdje je priprema tijesta relativno jednostavna.
SASTOJCI:
130 ml tople vode
10 g suhog kvasca
80 g šećera
400 g brašna
1 žumanjak i jedno cijelo jaje
žlica meda
60 ml ulja
prstohvat soli
korica jedne naranče
PRIPREMA:
U toplu vodu istresite kvasac i pola količine šećera, u drugoj posudi izmiješajte brašno, ostatak šećera, jaja, med i ulje. Umiješajte kvasac s vodim i zamijesite, najbolje kuhačom. Posolite i još malo miješajte pa na kraju dodajte ribanu koricu naranče. Sad dobro izmijesite tijesto, najbolje mikserom i nastavcima za tijesto. Posudu stavite na toplo, pokrijte krpom i ostavite 4 sata da se diže. Kad se tijesto digne, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i rukama ga rastegnite u veliki kvadrat bez dodatnog dodavanja brašna. Najbolje je staviti tijesto na papir za pečenje kojeg prethodno pobrašnite pa ga na tom papiru rastezati. Svako dodatno dodavanje brašna bi stvrdnilo tijesto pa vam je potrebno malo truda dok ne dobijete pravokutnik veličine papira za pečenje. Ili mrvu manjeg. Možete se pred kraj rastezanja poslužiti i valjkom za tijesto. Ne bi se trebalo lijepiti.
Izrežite tijesto na pola, a onda na trokute koje zamotate u roščiće (cornette), te ih poslažite na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih sat vremena da se dižu.
Pecite ih 20- ak minuta na 180 stupnjeva, gornji i donji grijači ili na 170 ako ćete koristit opciju ventilacije.
Kad se ohlade, vrškom kuhače napravite dvije rupice, napunite ih pomoću slastičarske vrećice kremom ili marmeladom.