Torta Makarana, poznata slastica koja se tradicionalno priprema u svečanim prilikama na makarskom području rješenjem Ministarstva kulture postala je zaštićena kulturna baština. Prema priči, ime torti dao je saksonski kralj Friedrich August kojem je 1883. godine tijekom izleta na Biokovo donesen ručak kao i desert-torta, prava energetska bomba. Navodno mu nitko nije znao odgovoriti kako se zove niti kako se torta spravlja pa ju je on ‘’krstio’’ nazvavši je Makaranom.
TIJESTO:
300 g brašna (pola oštro, pola glatko)
20 g šećera u prahu
Prstohvat soli
150 g maslaca
1 jaje
maraskino
NADJEV:
650 g badema
10 jaja
650 g šećera
30 g maslaca (pročišćenog)
1 limun
1 naranča
aroma vanilije
60 ml maraskina
Prosijte brašno, dodajte mu šećer, posolite, izmiješajte, dodajte maslac narezan na kockice te mijesite prstima dok smjesa ne poprimi izgled krušnih mrvica. Zatim, dodajte umućena jaja i maraskino te nastavite mijesiti. Kad je gotovo, tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom te pustite da odstoji 30 minuta.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije zasebne zdjele. U zdjelu sa žumanjcima dodajte šećer te mikserom izmutite u pjenastu smjesu, dodajte naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer, maraskino te dobro izmiješajte. Zatim, postupno u smjesu umiješajte pripremljene bademe te sok od limuna i naranče.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa i njega umiješajte u smjesu. Odmoreno tijesto izvaljajte do debljine od oko 4 do 5 milimetara pa s njime obložite kalup za tortu te ulijte pripremljenu smjesu.
Tortu stavite da se peče na 180 stupnjeva. Nakon 45 minuta izvadite je iz pećnice te je ukrasite trakicama od tijesta u obliku rombova ili polovicama badema koje možete posložiti u razne oblike. Temperaturu pećnice smanjite na 150 stupnjeva i tortu pecite još oko 30 minuta. Kad se ohladi, smjestite je na prikladan tanjur i poslužite.