uvijek na mreži

S minimalnim sredstvima Golovko i suradnici skrojili fenomenalnog ”Nosoroga”

Večeras je u HNK Split posljednja ovosezonska, dramska premijera

Večeras u 20h na velikoj sceni HNK Split igra se posljednja ovosezonska, dramska premijera. Riječ je o ”Nosorogu” Eugena Ionescoa, predstava se igra u prijevodu Vjenceslava Kapurala, a glavne uloge tumače Mijo Jurišić, Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Tajana Jovanović i Zorana Kačić Čatipović. U ostalim ulogama pojavljuju se Marjan Nejašmić Banić, Josip Zovko, Nikša Arčanin, Petra Kovačić Pavlina, Pere Eranović, Monika Vuco, Sara Ivelić i Franjo Đaković.

Mi smo napravili iznimku pa smo odgledali generalnu probu kako bi svima vama koji ćete Nosoroga pogledati večeras ili u danima koji slijede, već unaprijed otkrili: redatelj, te zbog manjka sredstava scenograf predstave Goran Golovko, zajedno sa svojim suradnicima potvrdio je po tko zna koji put kako je manje ustvari više!

  • Zbog teške financijske situacije, imali smo za kostime i scenografiju svega 10.000 kuna – kazao je na press konferenciji redatelj Golovko, te šaljivo dodao kako nisu čak sve ni potrošili pa se može kupiti još koji par cipela od dvjesto kuna kako bi glumcima bilo udobno skakati na sceni.

”Nosorog” je doista fenomenalna predstava u kojoj ćemo izdvojiti sjajne glumice Arijanu Čulina, Nives Ivanković, Tajanu Jovanović, te izvrsnog Miju Jurišića i Nenada Srdelića. Njima uz bok jednako dobro stoji cijela generacija mladih među kojima su posebno dobri Zorana Kačić Čatipović i Marijan Nejašmić Banić. Odličan censki pokret osmislila je Karolina Šuša, a  sve pohvale idu i Bruni Bebić koja je zadužena za zborove glumaca.

  • U ovom vremenu ludila zamagljuju nas ideološki i meritum problema nitko ne spominje. U sjenu starletansko-estradnog prikaza galerije političkih likova zaboravlja se na ono što je najvažnije, a to je znanje, obrazovanje i sve ono što bi donijelo prosperitet ovom gradu – kazala je Nives Ivanković i duhovito dodala kako u predstavi nažalost, igra negativku koja upravo spada u garnituru ljudi koji u perdizborno vrijeme obećavaju, a ništa ne ispunjavaju.
  • Ako se se ”Kuma blebetuša” odluči kandidirati, pomrsila bi sigurno nekima račune – zaključila je Nives.
  • Ovo je moja prva velika uloga, sretna sam što me moj bivši profesor Golovko pozvao, naviknula sam se na njegov način rada – kazala je Zorana Kačić Čatipović i dodala:
  • Kad sam čitala ovaj tekst, nisam vidjela razliku između onog što je Ionesco napisao 1959. godine. Živimo u doba nosoroga ili ako hoćete, ovaca.

O kostimima Mladena Radovnikovića već smo izrekli na našem portalu sve pohvale, sad ćemo tome pridodati još i glazbu Mirka Krstičevića.

  • Ionescov teatar apsurda u današnjoj situaciji je ustvari realnost, a Nosorog je ostao samo kao kičma na koju se lijepe drugi Ionescovi komadi: Stolice, Ćelava pjevačica, Kralj umire, Igra od pomora, a iako se može činiti kako su neke replike dopisane jer ih danas stalno slušamo, vjerujte ništa nismo dodali – kazao je dramaturg Jasen Boko.
  • Radili smo na tekstu više od mjesec dana, a onda se sve to još dorađivalo na probama.  Puno je pokreta i glazbe i sve to čini sklad sa dramaturgijom – dodao je Boko.

Kako je na kraju kazao,  predstava je vrlo zahtjevna, drugačija, pomaknuta i zato nas ne čudi što se naglas upitao koliko je ustvari splitska publika spremna prihvatiti jedan ovakav, drugačiji izraz. Kad bi kojim slučajem potpisnica ovih redova bila u većini, ”Nosorog” bi se u splitskom teatru igrao –  jako dugo!

Foto: Joško Šupić

 

Komentiraj