Vjerojatno ste u posljednje vrijeme primijetili dobru ponudu baklava u Splitu, ima ih u trgovačkim centrima ili specijaliziranim dućanima, no uglavnom je riječ o baklavama kakve se prave u Turskoj. Mnogi od nas koji su rođeni pedesetih ili šezdesetih godina prošlog stoljeća, naviknuli su na sočne baklave kakve smo jeli u Sarajevu, Travniku..ili nekadašnjem Bobisu koji je nudio debelu u trokut svinutu baklavu, punu oraha iz koje se cijedio šerbet na sve strane. E, ako ste se takvih zaželjeli, a teško da ćete ih pronaći u današnje vrijeme, evo mog recepta za kojeg vam triba mrva ljubavi i malo strpljenja.
DIVIT BAKLAVA
500 g tankih kora
500 g mljevenih oraha
200 g sjeckanih oraha
100 g maslaca
50 ml ulja
AGDA:
650 ml vode
650 g šećera
sok od dva limuna
Divit baklave su male baklave koje se motaju uz pomoć igle za pletenje ili nekog tanjeg drvenog štapa pa tako dobiju lijepi izgled naboranih rolica. Priprema nije komplicirana, zahtjeva tek mrvu vještine. Jednu koru koju postavimo okomito premažemo smjesom otopljenog maslaca i ulja, pospemo mljevenim orasima, otprilike pet žlica, a zatim posipamo sjeckane orahe (dvije žlice). Na dno kore stavimo pletaću iglu i zarolamo koru. Uzmemo drugu koru, premažemo i tako praznu omotamo oko kore s orasima i iglom. Takakv tuljak povlačimo uz iglu, nju izvučemo i tako nagužvani “tuljak” stavljamo u maslacem premazanu tepsiju. Redamo dok potrošimo sve kore i smjesu. Premažemo ostatkom maslaca i ulja i stavljamo u pećnicu zagrijanu na 160 C. Otpilike pola sata. U međuvremenu pripremimo agdu (šerbet, zaljev, kako tko naziva). U 650 ml vode dodamo 650 grama šećera i kuhamo dok se smjesa ne zgusne i posptane pod prstima ljepljiva. Meni je to otprilike desetak minuta nakon što proključa. Dodamo iscijeđeni sok limuna.
Pečene divit baklave ohladimo, a prelijevamo ih vrućom agdom.