uvijek na mreži

Šest puta je izabran za gradonačelnika Zagreba

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. godine u Grudama, u Bosni i Hercegovini. Već u tinejdžerskoj dobi imao je velike apetite za karijerom. Tako se nakon završetka srednje škole otisnuo u veliki Zagreb, koji je vrlo brzo postao “njegov grad”. Završivši Fakultet političkih znanosti, odslužio je vojni rok te se zaposlio u Ledu u Zagrebu. U navedenoj firmi radio je do 1983. godine, te se nakon toga zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ.

Od tada, njegova karijera ide samo uzlaznom putanjom, a moć mu iz desetljeća u desetljeće sve više raste.

1993. postao je tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije postaje zastupnik u Gradskoj skupštini. Prijelomna godina, bila je 2000. kada je Bandić po prvi puta izabran za gradonačelnika Zagreba. Ipak, dvije godine kasnije gradonačelnik je skrivio prometnu nesreću u pijanom stanju, te pokušao podmiti policajca zbog čega je dao ostavku. Tada ga je zamijenila Vlasta Pavić. Nakon tri godine pauze, Bandić je 2005. godine opet bio nositelj liste SDP-a i pobijedio s čak 40,95 posto osvojenih glasova.

Svoj mandat potvrdio je i na izborima 2009. godine, a nakon smrti Ivice Račana, pokušao je doći i na vlas u SDP-u, no ispao je već u prvom krugu. No to ga nije pokolebalo da se kandidira za predsjednika Republike 2009. godine kao nezavisni kandidat.  Izgubio je u drugom krugu predsjedničkih izbora od Ive Josipovića osvojivši 39,74% glasova.

U lipnju 2013. godine, Milan Bandić po peti put osvaja fotelju gradonačelnika Zagreba, a njegova lista osvojila je i najviše mandata u Gradskoj skupštini. No, već iduće godine tereti ga se niz afera kao što su krivotvorenje isprava, zapošljavanje preko veze, korištenje te službenog automobila u privatne svrhe.

Nakon mjesec dana u pritvoru, Bandić izlazi na slobodu uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Zbog utjecaja na svjedoke ponovno je vraćen u pritvor, pa opet pušten nakon odluke Ustavnog suda. Ipak, ovaj je gradonačelnik uvijek bio “ispred zakona”, pa je u 2017. godine po šesti put postao gradonačelnik metropole. Njegova stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti stranka, opet je osvojila najveći broj mandata u Gradskoj skupštini.

Na lokalne izbore 2021. godine ušao je s kampanjom #neumoran. Je li Bandić imao šanse postati gradonačelnik i po sedmi put, nažalost nećemo doznati – piše Zagreb.info

Foto: Facebook

Komentiraj