uvijek na mreži

Napravite sami sirnice, nije preteško!

Ovo je recept za sirnice od kojih će danima mirisati cijela kuća. Potrebne su vam sljedeće namirnice:

dvije kocke kvasca
dva dcl mlijeka
žlica šećera i žlica brašna

Za tijesto:
1 kg brašna
10 žumanjaca
4 bjelanjka
25 dkg šećera
10 dkg masti i 10 dkg maslaca
dvije žlice vanilin šećera
naribana korica neprskanog limuna
naribana korica neprskane naranče
žlica ruma
žlica kruškovca
žličica soli

Priprema:
Mast, maslac i šećer dobro se miješa dok smjesa ne postane pjenasta, a zatim se doda vanilija, kruškovac, korica, ostale arome, te jedno po jedno žumance. Mješajte između svakog dodavanja žumanjca. Potom se lagano umiješa snijeg od 4 bjelanjka. Brašno se malo ugrije, pa se na njega istrese dignuti kvasac, malo soli i žuta smjesa. Tijesto se mijesi dovoljno dugo dok ne postane glatko i sjajno, a onda se stavi na toplo mjesto da se diže tri do četiri sata. Treba se udvostručiti obujam tijesta.

Od dignutog tijesta režu se komadi željene veličine, oblikuju se pogače i ponovo se ostave da se dižu dok se ne udupla obujam pogača.

Potom se na vrhu razrežu škarama i peku na 150°C oko 40-45 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Ukoliko primijetite da vam počnu tamniti na vrhu, slobodno ih pokrijte alu folijom. Pečene sirnice premažu se slatkom vodom i ukrase krupno tučenim šećerom.

Komentiraj