uvijek na mreži

ŠKMER: Na IKKER-u u Makarskoj i novinari će ocjenjivati najbolje kuhare

Četvrto izdanje Interregionalnog kupa kuhara europskih regija – IKKER 2018 u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) dovodi u Makarsku deset vrhunskih chefova koji su na raznim natjecateljima u svojim državama osvojili prva mjesta i ovim se bore za titulu “najboljeg kuhara regije”. IKKER-om poslovično će se najaviti skoro otvaranje turističke sezone u hotelu Miramare te na širem području Makarskog primorja, a pokazat će se i što su trendovi u kulinarstvu, te da se Grad Makarska kao domaćin ovakvih natjecanja profilirao ne samo kao turistička perjanica srednje Dalmacije, nego kao ambasador nove dalmatinske gastronomije.
“Čestitamo svim finalistima koji se natječu na IKKER-u jer svojim su prijašnjim nastupima pokazali kvalitetu i izborili plasman za ovo prestižno natjecanje koje i ove godine dovodi ponovno u neraskidivu vezu vrhunsku gastronomiju i Makarsku kao vrhunsku turističku destinaciju – kazala je Alma Harašić Bremec na današnjoj konferenciji za medije.


-Makarska se želi pozicionirati na turističkoj karti kao gastrodestinacija pa je IKKER kao manifestacija koja je već četvrtu godinu prisutna u našem gradu, iznimno važna – rekao je zamjenik gradonačelnika Makarske Dražen Nemčić.

Među natjecateljima su dosadašnji prvaci IKKER-a poput Imoćanina Jadrana Grančića koji odnedavno kuha u prestižnom splitskom hotelu Park, a svojim je kombinacijama autohtonih namirnica, tradicije i modernog načina serviranja pobijedio na ovom natjecanju lani. Tu su Nikola Mishkovski, chef prestižnog hotela Kamik u Skoplju, kao i osvajač brojnih kuharskih titula u regiji Dragan Šljivić iz banjalučkog restorana Monogram. U hotel Miramare stiže i talijanski chef Marc Pavel, crnogorski prvaci Ivana Delić i Marko Stanišić, nagrađivani makedonski kuhari Zoran Majnovski i Aleksandar Simjanovski. Iz Novog Sada dolazi Ana Milošević s tamošnje Katedre za gastronomiju Departmana za Geografiju, Turizam i Hotelijerstvo pri PMF-u, a domaće snage predstavlja Damir Tomaš, šef kuhinje makarskog hotela Meteor, inače pobjednik na lanjskom Grand Gourmetu u Makarskoj.
Da im neće biti lako, pokazuje i sastav žirija u kojem su kuharska legenda Stevo Karapandža, slovenski međunarodni sudac Iztok Legat, Vuko Mitrović – predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore kao i nagrađivani bosanskohercegovački kuhar Hamid Hadžić, inače Internacionalni vitez kulinarstva Jugoistočne Europe. U žiriju su iskusni makedonski chef Zoran Krsteski, te ŠKMER-ovi reprezentativci Marija Lulić, Antun Nišević, Hrvoje Zirojević i Željko Neven Bremec.

I ove se godine manifestacija održava u prestižnom hotelu Miramare, a na konferenciji za medije direktor hotela Miramare i Biokovo Drago Nosić istaknuo je:
– Važan razlog zbog koje smo uvijek uz ovu manifestaciju osim promocije naše gastrokulture je taj što i naše osoblje hotela sudjeluje u pripremama ovog natjecanja, a iskustvo koje na taj način stječu učeći od predsjednika ŠKMER-a Bremeca do svih ostalih, nemjerljivo je!

– Ove godine imamo i jednu novost. Naši će natjecatelji trebati u petnaest minuta predstaviti sebe i jela koja će pripremiti, a u toj će ih vještini ocijenjivati novinarski žiri – kazao je predsjednik ŠKMER-a Željko Neven Bremec koji je pozvao sve prisutne da budu početkom tjedna u Makarskoj.

Komentiraj