uvijek na mreži

Splitski Statisti jure prema Olimpijadi

Mješanac medvida i čovjeka, političar-snajper, romantičar i božanstveni putuju prema Olimpijskim igrama

 

Priča o Statistima, splitskim basketašima, sada kada je 3×3 postao olimpijski sport nekako je dosta u eteru… Splićani su proteklih dana dali više intervjua nego što je to bilo svih proteklih godina. Znam, Braco (Vrdoljak, nap.a) bi rekao “postali smo face”, a Toto (Hrvoje Marin, alfa i omega Statista) bi samo dodao “bit će sponzora”. Njihova priča je briljantna, od basketaša iz Varoša, pa do Olimpijskih igara. To je bio san. Vjerujte, neće se promijeniti ni odlaskom na OI, ni s brojnim titulama. I dalje će ostati onaj isti Kale (Duje Kaliterna) kojeg je nekada i strah pogledati, brižni Toto (Hrvoje Marin) s pogledom luđaka, Minda (Toni Mindoljević) kojeg su problemi s koljenom udaljili od velike karijere i Škaro (Duje Škaro), koji odrađuje treninga prije i poslije utakmice. A trenira i kad se odmara. Naravno, tu je i motorin Braco (Božidar Vrdoljak), uskoči kad treba, uvijek s osmijehom i kašnjenjem, ali nekako uspije sve odraditi. Ti Statisti su mi se nekako uvukli u kožu proteklih godina, svaki na svoj način, recimo Mindu i ne poznajem osobno, a Škari samo kimnem. A ovu trojicu sam upoznao kroz košarkaški svijet. I uživam ih gledati kako ih godine ne gaze i kako ostvaruju svoje snove.

Evo vam njihovog svojevrsnog dnevnika puta prema najboljoj europskoj ekipi u basketu, koji je počeo još tamo krajem travnja kada je Toto molio da mu se sredi kakav intervju ne bi li uspio namaknuti još par tisuća kuna za put u Maleziju. Ili kako tada reče: Mi smo karte kupili, a lovu ćemo valjda naći. A ako je ne bude, opet ćemo otići…

Road to Lausanne by Statist

Streetball momčad Statist je osnovao Hrvoje Marin 2011. na igralištu u Varošu. Od tada su ovi splitski basketaši osvojili preko 25 međunarodnih internacionalnih i domaćih turnira, višestruki su državni prvaci te svjetski viceprvaci iz 2012., kao i prvorangirana svjetska 3×3 momčad kroz 2013. Momčad čine kapetan Duje Kaliterna, mješanac medvida i čovika, zatim snajper s političkim afinitetom Hrvoje Marin, romantični play Toni Mindoljević te pobožni Duje Škaro. U rosteru je i Božidar Vrdoljak, rekord u nepojavljivanju na birou. Kondicijski trener je Mate “Rambo” Ivančević, a voditelj ekipe poznati kazališni glumac Ivan Baranović.
Pošto je 3×3 službeno primljen na Olimpijske igre 2020. U Tokiju, ove godine se krenulo jako – već su osvojena 3 turnira, izborio se EuroMasters, putovalo se u daleku Maleziju..
Na prvom međunarodnom turniru izborili smo četvrtfinale finale u Penangu (Malezija). Iako smo formom i igrom bili favoriti za otići do kraja, morali smo se zadovoljiti tijesnim porazom u četvrtfinalu. Ipak, vidjeli smo ljepote dalekog istoka, kulturu i običaje i promovirali dobar basket.
Nakon toga osvojili smo jaki međunarodni turnir u Sarajevu čime smo osigurali europski challenger u Haagu. Standardno se išlo autom u grad koji je baš po Škarinom guštu. Valjda ne triba govoriti da smo se ubili ćevapima.
Basket tour koji se održava po Hrvatskoj te ujedno vodi na završnicu u Rijeku (challenger za EuroMasters u Lausanne) privukao je i Statiste, točnije osvojili smo Makarsku i Šibenik. Bila su to dva dobra turnira koja su osim naših predstavnika privukla i internacionalne ekipe.
Pobjedničke slike s tih turnira su jednake humoru u Bitangama i princezama.
Zatim je uslijedio jaki challenger u Haagu. Nakon sve tri pobjede u skupini (protiv Amsterdama, Sao Paola, Stockholma) te u četvrtfinalu protiv Vilniusa i Bordeauxa u polufinalu tek smo poraženi u finalu. Bolji je bio Novi Sad, ali dobro je bilo i drugo misto, jer smo tako zasluženo izborili igranje na EuroMastersu u Lausanne. Vjerojatno je to turnir s najviše slikanih slika od strane svih Statista, pa čak i Kale.
Kao reprezentativce Hrvatske u basketu, očekuju nas kvalifikacije za Europsko prvenstvo u francuskom Poitiersu krajem miseca. Nadamo se da će nastaviti s dobrim igrama i osigurati Europsko prvenstvo početkom srpnja.
Zgusnuti raspored tijekom ljeta donosi jake challenger turnire u Lipiku, Moskvi, Ljubljani
Pratite nas na Facebook stranici Streetball team Statist..samo ako izgubite okladu.

Komentiraj