uvijek na mreži

Stiže ljeto i žega! 

Piše: Ojdana Koharević

Prvi dan ljeta, zadnji dan školske godine, najduži dan i najkraća noć, sve to karakterizira ovogodišnji 21.lipnja.  S ovim datumom stiže kalendarsko ljeto, a s njim ove godine i meteorološko ljeto u onom najvrućem izdanju – s toplinskim valom i temperaturama mjestimice iznad 35 stupnjeva.

Bit će tako uz obalu, na otocima i brdskim predjelima Dalmacije, a u kontinentalnim dijelovima ponovno mjestimce prijeti kiša, vrlo opasna tuča koja je u kratko vrijeme uništila urod  prošlih dana lipnja imala razmjere prave elementatne nepogode. 

S najavama toplinskoga vala stižu i brojna upozorenja; pijte vodu, izbjegavajte sunce u sred dana, posebno za one najstarije, bolesne i djecu i  koliko god se ovakvi  savjeti činili dosadnima, ne treba ih ignorirati.

Dani pred nama bit će sve topliji, u znaku vrućine, žege, a tek nešto ugodnije bit će noću, a takvo vrijeme pratit će nas do daljnjega, bez kapi kiše na vidiku.

Oni koji ne vole sunce i vrućinu zagrintat će na još jedan vrući početak ljeta i olako reći kako je i ove godine, poput prošlih, lipanj donio vrućine, ali neće biti u pravu. Kiše u lipnju bilo je prije dvije godine, konkretno 21.lipnja 2020. uz pandemiju korone smračilo nam se i nebo, donijelo kišu, a pamtimo i kišni lipanj 2016. s poplavama na zadarskom području i godinu poslije s meteotsunamijem na Korčuli. U meteorološke bilješke ušao je 21.6.1978. kada je Vela Luku pogodio  razorni plimni val visok čak 6 metara, poplavio rivu, kuće i druge objekte… Ovaj je događaj do tada bio nezabilježen u meteorološkoj povijesti, a u  sjećanje na plimni val na velolučkoj rivi i dandanas svjedoči markacija najvišega vala. Lipanjske kiše slijevale su se Dalmacijom čak deset dana  2013.godine, a još kišniji lipanj bilježi se i godinu poslije. 

Eh da je makar dan, dva kiše, zavapit će s razlogom poljoprivrednici, ali takvih meteoscenarija neće biti ovoga lipnja u Dalmaciji.

I za kraj malo humora;  ljetoljupci se vesele prvom danu ljeta, najdužem danu u godini i najlipšem godišnjem dobu, a ljetomrsci se isto vesele prvom ljetnom danu jer od sutra dan traje kraće. Pozdravimo proljeće 2022., dobro nam došlo ljeto!

Komentiraj