uvijek na mreži

Tour of Croatia: Siutsou osvojio Sv. Juru

Bjeloruski biciklist Bahrain-Merida Pro Cycling Teama Kanstantsin Siutsou označen kao jedan od favorita uoči utrke, pobjednik je treće, brdske i fizički najzahtjevnije etape Toura of Croatia, koja se u četvrtak vozila od Trogira do Sv. Jure na PP Biokovo u dužini od 134 kilometra, od čega je posljednjih 28 bilo ekstremno naporno s kontinuirano strmim usponom.
U završnom je sprinterskom dvoboju Siutsou nadmašio Nizozemca Pietera Weeninga iz tima Roompot-Nederlandse Loterij ostvarivši četiri sekunde bolje vrijeme. Ono pobjedničko iznosilo je 3 sata 51 minutu i 32 sekunde. U drugome sprinterskom dvoboju pred ciljem Kazahstanac iz Astana Pro Teama Yevgeniy Gidich dokazao je sprintersku superiornost nad Radoslavom Roginom, hrvatskim vozačem Adria Mobil Cycling, kojem je na kraju pripalo četvrto mjesto sa zaostatkom od 56 sekundi. No, No, Varaždinac je odradio izvrsnu utrku. Spominjanje zaslužuje i Niklas Eg, 23-godišnji Danac iz Trek/Segafreda, koji je nakon dugotrajnog diktiranja ritma pri uspinjanju na Biokovo završio petoplasiran s minutom i 38 sekundi zaostatka za pobjednikom.
Već po običaju, skupina od pet biciklista rano se dala u bijeg. U njoj su bili Nick van der Lijke (Roompot), Nicolai Brøchner (Holowesko Citadel P/b Arapah), Mateo Franković (Meridiana Kamen Team), Emil Dima (MsTina Focus) i (ponovno) Jon Božič (Adria Mobil). Na prvome prolaznom cilju, kod Omiša, nakon 46,5 odvoženih kilometara, pelotonu su bježali pet minuta i 28 sekundi. Zajedno su ostali sve do početka uspona na Svetog Juru, kod Podgore, kad su otpali svi osim Frankovića. Nakon nepunog kilometra odustao je i Hrvat. Jedan od najdužih kontinuiranih strmih uspona uopće u biciklističkoj sezoni, s prosječnim nagibom od 5.9%, vozače je dočekao u posljednjih 28 kilometara. Valjalo se uspeti Biokovom od početne nadmorske visine na točno 1762 metra kod planinskog vrha Sv. Jure.
Van der Lijke je samostalno u vodstvu proveo devet kilometara, kad ga je sustigla – a uskoro i prestigla – skupina od 15 vozača. Peloton koji se izduljio u zmijoliku formu već na početku uspinjanja, izlomljen je nakon 10 kilometara u male skupine. Otprilike 15 kilometara prije kraja vodeća je skupina oscilirala brojem između osam i 12 biciklista; među njima bili su gotovo svi iz konačnog Top 10 poretka. Najaktivniji od svih bio je Eg, koji je koji je „nabio“ tempo između 20. i desetog kilometra prije cilja. Prvi ozbiljan napad vodeća je skupina pretrpjela nepunih 11 kilometara prije kraja, kada je Siutsou potegao u vodstvo. Pokušao ga je ispratiti Gianluca Brambilla iz Trek- Segafreda, ali neuspješno. Uspjelo je to zato hrvatskom predstavniku iz Adria Mobila, a također i Gidich te Weeningu, koji su nastavili kao vodeća četvorka.
Nakon izmjenjivanja u vodstvu, Nizozemac je 5.2 kilometra prije ciljne ravnine uspješno napao te se u idućem kilometru odvojio na gotovo dvadesetak sekundi. Tri i pol kilometra prije kraja podigao je razmak na 28 sekundi došavši do ogromne prednosti pred završna i najteža tri kilometra. Siutsou, koji se današnjom pobjedom prometnuo u ozbiljnog kandidata za naslov ukupnog pobjednika preuzevši majicu vodećeg na četvrtom izdanju Toura of Croatia, upravo je u to vrijeme krenuo hvatati Nizozemca, što mu je i uspjelo na nešto manje od dva kilometra prije kraja utrke. Za preostalo je vrijeme Bjelorus s nekoliko kraćih napada totalno izmorio Weeninga došavši na kraju do sigurne pobjede.
U petak je na rasporedu četvrta, daleko lakša etapa. Biciklisti će pedalirati od Starigrada u Nacionalnom parku Paklenica do Crikvenice na dionici dugoj 171 kilometar.
Utrku svakodnevno prenosi Hrvatska radiotelevizija s ukupno 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a TV prijenos će, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirati brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo.

Tour of Croatia podršku je dobio od institucionalnih partnera i sponzora pa utrka ima Visoko pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Središnji državni ured za šport, Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa. Od ostalih partnera i sponzora ističu se HEP, EnergyPlus, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, NP Plitvička jezera, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, Karlovačko, Škoda, Jamnica Pro Sport, Pipi, Valamar Hotels & Resorts, Maslinica Hotels & Resorts, Nalini, Vipnet, Uniline, Sixt, Croz, Vina Puhelek Purek, Europlakat, Sportske novosti kao medijski partner.

KL – Photo

Komentiraj