Špageti carbonara – tradicionalno talijansko jelo koje se sastoji od tjestenine, sira, jaja i slanine uvijek nas iznova oduševljava svojom jednostavnošću i puninom okusa. No, iako je ovo popularno jelo gotovo za svega 15 minuta, ono ne uspijeva baš svima.
Za pripremu prave, autentične i kremaste carbonare potrebno je malo vještine i svladavanje tehnike pripreme, a prema orginalnom receptu za “pasta carbonara” potrebni su vam ovi sastojci:
200 grama špageta, 80 grama slanine guanciale (slanina od svinjskog obraza koja se može zamijeniti pancetom)
30 grama sira Pecorino, 1 jaje i svježe mljeveni crni papar
PRIPREMA:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama s pakiranja
- Slaninu narežite na sitne kockice (cubetti) i prepržite ih na tavi na umjerenoj temperaturi
- Pospite svježe mljevenim paprom
- Kad se otopi višak masnoće iz slanine maknite s vatre, a u tavu ubacite špagete i dodajte par žlica vode od kuhanja koja će poslužiti kao baza za umak te istovremeno zaustaviti proces proces prženja
- U tavu dodajte jaje koje ste izmutili s naribanim Pecorino sirom i sklonite sa vatre
- Miješajte dok tjestenina ne bude u potpunosti prekrivena umakom
- Istresite tjesteninu na tanjure, preko svega naribajte preostali sir i poslužite dok je vruće
- Upamtite da se vrhnje nikada ne stavlja u ovo omiljeno talijansko jelo, a da bi okus bio autentičan potreban je sir Pecorino, a ne parmezan. Naravno, onaj koji ste netom prije naribali…Buon appetito!