uvijek na mreži

Udruga Naš Hajduk predstavila EU projekt vrijedan gotovo milijun i dvjesto tisuća kuna

Udruga Naš Hajduk je s Gradom Splitom, Ekonomskim i Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, Odjelom za sociologiju sveučilišta u Zadru te udrugom Nogomet Plus i Splitskim sveučilišnim sportskim savezom osmislio EU projekt (Hajdučkom) suradnjom i volonterstvom do društvenog razvoja. Projekt vrijedan gotovo milijun i dvjesto tisuća kuna u trajanju od 18 mjeseci prijavljen je na natječaj Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja.
U slučaju da projekt bude odabran za financiranje u njemu će sudjelovati minimalno 6 profesora, 40 studenata i 52 volontera koji će odraditi 4060,00 volonterskih sati.
Hajdučka suradnja je koncept/naziv za partnerstva brojnih pravnih subjekata iz različitih sektora (javni, privatni, civilni, akademski) koje povezuje ljubav prema Hajduku, shodno tome omogućuje brojne društveno korisne suradnje na različitim poljima.
Projektom će se:
Uspostaviti i promovirati partnerstva visokoobrazovanih ustanova i organizacija civilnog društva te društveno korisno učenje kao:
-učinkovit način povezivanja studenata i profesora s organizacijama civilnog društva i širom društvenom zajednicom
-“alat“ za osobni razvoj mladih ljudi u cilju stjecanja kompetencija za aktivno građanstvo, napredno učenje i zapošljavanje

Temeljem strateških dokumenata Grada Splita detektirani su javni problemi čijem rješavanju može doprinijeti ova „hajdučka suradnja“.

Svaka od visokoobrazovnih ustanova sudjelovat će u provedbi programa mentorstva koji treba doprinijeti rješavanju jednog od javnih problema:
(Hajdučka) demokracija se isplati ima za cilj povećanje demokratske kulture te društvenog i volonterskog angažmana među mladima, a provest će se u u okviru Odjela za sociologiju.
Istraživanje koje će provoditi Odjel za sociologiju „prikazat će se, u dokumentarnom film koji ima za cilj edukaciju i promociju volonterstva te izravne demokracije kao oblika društvenog aktivizma koji može dovesti do pozitivnih promjena. Paralelno će NH volonteri napisati knjigu o povijesti volonterskog angažmana NH, a sve to će biti predstavljeno i raspravljeno na min 5 tribina,
Živimo Hajduk– program mentorstva u okviru Kineziološkog fakulteta doprinijet će povećanoj tjelesnoj aktivnosti kod građana Splita te povećanom broju stručnih volontera u sportu tako što će se organizirati Hajdučke igre, odnosno natjecanja u različitim sportovima.
Program mentorstva (Hajdučki) turizam–prilika za zapošljavanje i razvoj provest će se u okviru Ekonomskog fakulteta, a ima za cilj povećanje zapošljivosti među mladima i ekonomski razvoj Grada Splita. U funkciji razvoja turističke ponude, Grad Split osmislio je projekt Split – mjesto dodira sporta i kulture koji obuhvaća uspostavu Muzeja Poljuda i interpretacijskog centra Hajduka; te arhitektonsku baštinu Poljuda.
Naš Hajduk prepoznao je važnost projekta, te će se ova dva projekta međusobno isprepletati kao dio šireg plana uređenja Poljudskog prstena.

Taj plan uređenja podrazumijeva obogaćivanje turističke ponude, odnosno različite aspekte sportsko-kulturnog turizma u sklopu kojeg će jedan od elemenata biti i tematski park s imenima donatora, za sva vrimena ispisanih pored voljenog Kluba. Krajnji rezultat mora biti poljudski prsten na ponos svim građanima Grada Splita i članovima Hajduka, kao i obogaćivanje turističke ponude kroz jedan od simbola ne samo Splita nego i cijele regije.

Komentiraj