uvijek na mreži

Udruga VeDRA položila cvijeće kod centralnog križa na Lovrincu

Povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i obljetnice vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’ kojom je vraćen veliki dio Republike Hrvatske u ustavno-pravni poredak zemlje, udruga Veterani Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) priopćava sljedeće:

Stav je VeDRA-e kako suvereni hrvatski narod, legitimne hrvatske vlasti i hrvatska vojska u Domovinskom ratu nisu napali Srbiju i srpski narod, dok je miloševićevska fašistička Srbija krajem osamdesetih i u devedesetima svugdje, pa tako i u Hrvatskoj, huškala i instrumentalizirala Srbe, te izravno i u njihovo ime napala hrvatski narod i okupirala velike dijelove hrvatske države s namjerom da, po mogućnosti, i dokine hrvatsku državu, odnosno ostvari Veliku Srbiju na štetu svih susjednih nacija.

Nakon što se još jednom pokazala prava fašistička narav srpske okupacije prilikom genocida u Srebrenici u srpnju 1995., hrvatskom ‘Olujom’ početkom kolovoza 1995. došlo je do ključnih strateških pomaka, pogotovo oslobođenjem Knina. Stoga, VeDRA ističe kako je važno obilježavati ovaj datum, 5. kolovoza, jer je tada ostvarena odlučna i posljednja u nizu ključnih pobjeda hrvatskog oružja u neprekidnoj borbi za slobodnu, demokratsku i antifašističku Hrvatsku. U toj borbi, u krvavom ratu koji nam je otpočetka bio nametnut od strane velikosrpskog i fašističkog miloševićevskog režima, nastojali smo biti humani i civilizirani vodeći se blistavom poviješću naših predaka, pogotovo onih koji su u Drugom svjetskom ratu, dakle, u Narodnooslobodilačkom ratu kako je nazvan na ovim prostorima, ostvarili pobjedu nad svim okupatorima i fašistima.

VeDRA smatra kako je ‘Olujom’ ‘istovremeno potpomognuto da Armija Bosne i Hercegovine i Hrvatsko vijeće obrane razbije velikosrpsku opsadu Hrvatskoj susjednog Bihaća i Cazinske krajine, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici, gdje su u srpnju 1995. pripadnici srpskih postrojbi, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, ubili više tisuća Bošnjaka.

Stoga VeDRA čestita svima slobodoljubivima i antifašistima ovu ponosnu obljetnicu, s nadom da će hrvatski narod uvijek pamtiti svoje blistave vojne pobjede u prošlosti te da više nikada neće biti potrebno boriti se oružjem u Hrvatskoj protiv bilo kakve verzije fašizma i bilo kakvog zavojevača.

Komentiraj