uvijek na mreži

UDRUGE KULTURNO-UMJETNIČKOG AMATERIZMA: Do kada ćemo biti diskriminirani, čuje li nas itko?

Hrvatski sabor kulture je krovni savez kulturno-umjetničkog amaterizma koji broji 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava i 80.000 članova

Hrvatski sabor kulture smatra kako je daljnjom obustavom održavanja svih amaterskih kulturno-umjetničkih programa i proba od strane Stožera civilne zaštite RH, a koja je stupila na snagu 1. travnja 2021., nastavljena diskriminacija udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u odnosu na amaterske sportske udruge kojima je dopušteno održavanje amaterskih sportskih natjecanja i treninga na otvorenom. 

– Svjesni smo ozbiljnosti posljedica širenja bolesti COVID-19 i ne tražimo dopuštenje održavanja kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija, no smatramo neophodnim radi održivosti udruga kulturno-umjetničkog amaterizma, da se i njima dozvoli održavanje proba na otvorenim prostorima, kao što su treninzi dozvoljeni sportskim udrugama – kazao nam je tajnik Hrvatskog sabora kulture, dr. sc. Dražen Jelavić.

Ukoliko se nastavi daljnja obustava ovog sektora, udruge okupljene u ovom savezu, bit će nažalost  prisiljene na likvidaciju. 

– Likvidacija ovih udruga bit će njihov neminovan potez jer tijekom sveukupne sedmomjesečne obustave rada ovih udruga (od ožujka do svibnja 2020. i od 28. studenoga 2020. do danas) za njihove potrebe nije osmišljena ni provedena niti jedna mjera nadoknade dijela ili svih plaćenih fiksnih troškova koje su one imale i to za najam poslovnih prostora, režijske troškove, knjigovodstveni servis i bankarske usluge, a nisu ih uspjele platiti zbog ne prikupljenih donacija kao posljedice neodržavanja svojih programa te značajno umanjenog financiranja od strane jedinica lokalne samouprave – zaključio je Predsjednik Upravnog odbora HSK-a, Dejan Buvač.

Štoviše za udruge kulturno-umjetničkog amaterizma nije osigurana niti potpora za očuvanje radnih mjesta za radnike s kojima imaju sklopljen ugovor o radu, a koje su primjerice ostvarile udruge sportske rekreacije što je dovelo do nejednakog radnopravnog statusa hrvatskih državljana u kulturi i sportu. Više od 80.000 članova Hrvatskog sabora kulture s pravom se pita može li itko napokon zaustaviti ovakvu diskriminaciju!

Komentiraj