Ekleri, legendarni Paris-Brest ili ovi maleni Chouquette keksići rade se od tijesta “pate a choux” što na hrvatskom prevodimo kao KUHANO TIJESTO. U Francuskoj se pripremaju za važne blagdane poput Uskrsa, a mi vam donosimo recept za Chouquette. Često se pune kremom, ali ukusni su i bez nje.
Sastojci za tijesto:
• 125 ml vode
• 125 ml mlijeka
• 100 g maslaca
• 2 g soli
• 5 g šećera
• 175 g brašna
• 6 jaja
Priprema:
U zdjelu stavite vodu, mlijeko, maslac, šećer i sol pa pustite da zavrije. Uz stalno miješanje dodavajte brašno. Potom u istoj zdjeli, na laganoj vatri, miješajte mikserom 5 minuta.
Pustite da se ohladi pa umiješajte jedno po jedno jaje i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Uz pomoć slastičarske vrećice smjesu stavite na pleh pokriven papirom za pečenje. Za chouquette radite hrpice veličine oraha.
Prije pečenja chouquette posipajte krupnim šećerom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva 35-40 minuta.