uvijek na mreži

Vlašić briljirao, na pragu je odlaska u Everton

Protiv najslabije momčadi u Hrvatskoj ligi Hajduk nije imao nekih teškoća, već nakon prvog dijela u dvoboju protiv Istre 1961 na semaforu je svijetlilo 2:0, na kraju je i ostao taj rezultat. Odavno je ovaj Hajduk prešao granicu momčadi, koja se muči s rivalima iz donjeg doma. Carrillov Hajduk je ozbiljna momčad, koja ima glavu i rep, može imati slabiji dan, pa i poneki kiks (poput onih nekoliko minuta u Zaprešiću), ali opći dojam je su “bijeli” moćni. Vidjelo se to u svakoj minuti susreta s Istrom. Već u 5. minuti Hajduk je poveo, Said je asistirao Ercegu, najopasniji igrač “bijelih” natrčao je i zatresao mrežu za 1:0. Zagrljaj Saida i Ercega ponudio je odgovor o stanju u svlačionici, njihova svađa oko toga tko će pucati jedanaesterac protiv Evertona je prošlost. Vidjelo se to i desetak sati prije utakmice s Istrom kada su igrači išli na ručak. Prošli su oko stadiona, a na začelju kolone zajedno su hodali Erceg i Said i veselo ćakulali.
No, njihova pomirba nije glavna priča dvoboja protiv Istre. Nikola Vlašić bio je igrač broj jedan, još jednom je pokazao nevjerojatnu moć i silinu koju posjeduje. Prolazio je kao tenk, samo neupućene može čuditi što se u njega zaljubio Evertonov trener Ronald Koeman i silno ga želi dovesti na Goodison Park. Možda je u Hajdukove kancelarije već stigla i službena ponuda za Vlašića, razgovori su obavljeni, prema svim spoznajama Everton je spreman izdvojiti između 8 i 10 milijuna funti za Vlašićeve usluge. A Vlašić je kao kapetan izveo momčad u utakmici protiv Istre da bi u 31. minuti iskoristio jedanaesterac za 2:0. Svađe oko izvođača nije bilo, Said se odmah povukao, a Erceg je Vlašiću donio loptu. Kao što je bilo ružno gledati onu nepotrebnu svađu, tako je bilo lijepo vidjeti slogu u napadačkom trolistu “bijelih”. Dvoboj s Istrom ponudio je i spoznaju da Hajduk mirno može prodati Zorana Nižića, šteta bi bilo ne uzeti tih milijun, milijun i pol eura što ih za njega nudi turski Goztepe. Carbonieri je na Nižićevoj poziciji odradio siguran posao, u tandemu s Lopezom djelovao je sasvim u redu. Nije Nižić jedan od onih zbog čijeg bi odlaska trebala patiti Hajdukova igra. S Vlašićem je druga priča, njegov eventualni odlazak bit će bolan i teško nadoknadiv ove sezone, ali klub poput Hajduka, koji živi od prodaja ne može sebi priuštiti odbijanje transfera, koji bi trebao biti najveći u klupskoj povijesti. Za sada je Hajdukov broj jedan transfer Nikole Kalinića u Blackburn, odšteta je bila 7,5 milijuna eura, a sada je Vlašić na putu da značajno nadmaši reprezentativnog napadača. Kada je u 70. minuti izlazio doživio je ovacije, a i on sam je pljeskao cijelom stadion, kao da zna da mu je to bila oproštajna utakmica… Do kraja prijelaznog roka još je par dana…
Inače, u Poljudu se nakon prepunih tribina na utakmici s Evertonom okupilo 8596 gledatelja što je za Hrvatsku ligu izuzetna brojka, a sa sjevera su odaslane dvije poruke. Najprije je obilježena deseta godišnjica tragedije na Kornatima “pod stihijom vatre život su dali, 10 godina je prošlo, a istina se još traži”, a kasnije su navijači natpisom “propucana noga savjetnika – policijska opsada, ubojstvo navijača – patrole na biciklima” kazali što misle o posljednjim događanjima.
Hajduk – Istra 1961 2:0
SPLIT – Stadion Poljud. Vrijeme ugodno. Gledatelja 8596. Sudac Fran Jović (Zagreb).
Strijelci: 1:0 Erceg (5, Said), 2:0 Vlašić (31, 11 metara).
Hajduk: Stipica – Tudor, Carbonieri, Lopez, Fomitschow – Savvas (od 77. T. Bašić), Radošević, Kožulj (od 86. Šehić) – Vlašić (od 70. Pešić) – Said, Erceg. Trener Joan Carrillo.
Istra: Ivušić – Grujević (od 46. Maksimović), Hadžić, Bertoša, Čuljak – Kokorović (od 79. Prelčec), Puclin – Kitanovski, Gotal, Ofosu – Matijaš (od 72. Jelavić). Trener Darko Raić-Sudar.

foto:hajduk.hr

Komentiraj