uvijek na mreži

VREMENSKA PROGNOZA: Bablje ljeto – do daljnjega!

Piše: Ojdana Koharević

Bablje ljeto se vratilo u listopadu na obali i s temperaturama iznad 20 stupnjeva, a još toplije bit će sljedeći tjedan, posebno  u Dalmaciji.

Kiša koja se najavljivala u ovom tjednu potpuno je izostala, umjesto oborine, danju je  sunčano i ugodno toplo s temperaturama i višim od 20 stupnjeva. Sunčano vrijeme, s nešto oblaka, obilježit će i dane koji slijede, za mnoge kao naručeno za boravak u prirodi,  radove u polju ili vrtu. Sve je više i ljubitelja plaža, od onih koji će se tek sunčati ili onih koji nastavljaju s kupanjem jer more je od 20 do 22 stupnja. 

Ovogodišnji listopad je ugodan i topao no ovaj prvi pravi jesenski mjesec nije uvijek bio u znaku lijepog vremena. Tako među ostalim pamtimo buru i hladnoću  2009. godine kada se sredinom ovoga mjeseca na splitskom području mjerilo svega 9 stupnjeva. Hladni prodor u listopadu zabježen je i 2014. godine te dvije godine poslije kada su bura i kiša  ohladile kontinentalni dio zemlje, ali i obale i otoka s temperaturama od svega nekoliko stupnjeva iznad nule.  

O hladnim listopadskim danima više nećemo, za kraj spomenimo kako je topline u listopadu bilo i ranije, 23.10. 1971. je na zagrebačkom Griču bilo čak 27,6 stupnjeva Celzijusovih, a ne tako davne 2011. u Splitu je zagrijalo do čak 27,9 stupnjeva Celzijusovih.

 Ne znamo hoće li sljedeći tjedan zagrijati do ovih vrijednosti, no vrlo vjerojatno će ovogodišnji listopad biti među najtoplijima u povijesti.

Komentiraj