uvijek na mreži

VRIME ZA (NE)VRIME

Suncobrani na čekanju, traže se kišobrani 

PIŠE: OJDANA KOHAREVIĆ

Kratko, ali dobrodošlo osvježenje tijekom srijede donijelo je brdskim predjelima Dalmacije toliko potrebnu kišu, šire splitsko područje su, kako smo i očekivali, oblaci opet zaobišli, a više kiše, ali i bure, s naglim zahlađenjem duž obale i na dijelu otoka, očekuje se tijekom četvrtka.

To je u najkraćoj mogućoj verziji meteorološka slika Dalmacije pri kraju prve dekade lipnja po kojoj je jasno da će kišobrani i dugi rukavi trebati, a suncobrane bi bilo dobro na vrijeme zatvoriti i spremiti.

Hoće li više pasti kiša? Kad će opet biti vrijeme za plažu? To su samo dva od brojnih upita profesionalnim meteorolozima i meteoamaterima ovih dana, na početku lipnja, zadnjeg proljetnog mjeseca koji nas je odmah na početku ‘počastio’ vrućim i sparnim vremenom, rekordnim temperaturama i do 35 stupnjeva i opet aktualizirao sušu kao meteorološki, a bojimo se i gospodarski problem.

Iako službene statistike DHMZ-a još nisu završene, vrlo je vjerojatno da će uz rekordne temperature zraka, na top ljestvici temperature mora aktualna  23, 24 stupnja Celzijusa zauzeti prvo mjesto za prvih deset dana lipnja.

Dok se čeka službena statistika, ovo razdoblje ispratit ćemo u četvrtak s dosta kiše, kratkim zahlađenjem jer će temperature zraka ‘pasti’ i do 20 stupnjeva. A zatim će od petka ljubitelji vrućina, odmora na plaži, ali i organizatori brojnih manifestacija doći na svoje; tražit će se mjesto pod suncobranima, u moru, ali i među stolovima i na plesnim podijima. 

Grintate li na gužve, turiste, vrućinu, kolone… ? Nemojte, sjetite se dvije pandemijske godine, on line konferencija i manifestacije, poluprazne plaže, rive, luke bez brodova i koncerte bez publike…

Takve prizore više ne želimo gledati. 

Komentiraj