uvijek na mreži

Zašto je uskrsni ponedjeljak blagdan?

Uskrsni je ponedjeljak – dan kada se kršćani prisjećaju puta uskrsnulog Isusa u grad Emaus i njegova prvog susreta s učenicima.

Naime, nakon uskrsnuća učenici su Isusa sreli na putu iz Jeruzalema u obližnji Emaus, gdje su ga prepoznali u lomljenju kruha. Tjedan od Uskrsa do iduće nedjelje naziva se i bijeli tjedan, prema odjeći koju su u počecima Crkve nosili novokrštenici. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa. Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike.

Kod nas u Hrvatskoj rašireni običaj je da se na Uskrsni ponedjeljak posjete rodbina i prijatelji, ali običaji se razlikuju od kraja do kraja, pa je tako u Slavoniji i Baranji običaj da mladići izlaze iz kuća s kantama, bokalima i bocama vode i njome polijevaju susjede, prolaznike, znance. Ljutnje nema jer takav je običaj koji simbolizira Isusovo uskrsnuće, ali i zdravlje, čistoću

U Konavlima je obaveza mladine obitelji poslati u njezin novi dom oko 150 jaja i uskrsni kolač, a ona donosiocu bogato uzvrati.

Na pisanicu od nepoželjna udvarača djevojka u Podravini uzvraća porukom: “Mili dragi s plavim jočima, za te ne bi ni noge smočila”.

Komentiraj