Bečki odrezak ili originalno „Wiener Schnitzel“, poznat je i omiljen u cijelom svijetu, a kažu da uopće ne potječe iz Beča. Ovaj megapoznati odrezak porijeklom je – iz Italije (neki izvori kažu iz Venecije, a neki iz Milana i okolice). Talijanski kuhari su već u 16. stoljeću pekli meso u mrvicama bijelog kruha, a prije njih najvjerojatnije i židovska populacija u Carigradu. Kako legenda kaže, ovaj je odrezak u Austriju oko 1857. godine donio poznati austrijski vojskovođa Radetzky. Za vrijeme Austrijskog Carstva jelo je do te mjere usavršeno da je danas poznato i prepoznatljivo kao austrijski specijalitet bez premca. Prži se na pročišćenoom maslacu i upravo zbog toga ima specifičnu hrskavost.
Fotografija bečkog odreska je iz osječkog restorana Lumiere koji se nalazi u podrumu Kina Urania, a po veličini je sasvim “pravi”. Istučen tanko, savršeno pohan i velik toliko da prelazi preko ruba tanjura. Takav se odrezak naziva i “slonovo uho” jer svojom veličinom upravo podsjeća na to.
Inače, za ovakav Bečki odrezak će vam trebati:
teleći odrezak od buta (200g), brašno, jaje, krušne mrvice, sol i pročišćeni maslac za prženje.
Više o fantastičnom restoranu Lumiere na: