uvijek na mreži

Znate li što je Real Feel?

Piše: Ojdana Koharević

Na termometrima ili mobitelima je plus 3 s olujnom burom, a hladno nam je kao da je minus tri. I doista, realna temperatura  ovih dana u  cijeloj Dalmaciji je koji stupanj iznad nule, no zbog olujne i orkanske bure osjet hladnoće je par stupnjeva ispod nule.  

U meteorologiji je ovaj pojam poznat kao Real Feel, a vlasnik patenta za RealFeel je 

AccuWeather, popularni američki meteorološki servis.  Subjektivni osjećaj temperature objedinjuje utjecaj izmjerene temperature zraka, brzine i smjera vjetra, vlage, Sunčevog intenziteta, količine oblaka, padalina i nadmorske visine na ljudsko tijelo. 

Ovisno o intenzitetu ovih parametara, često se razlika između temperature na termometru i one izračunate za RealFeel može razlikovati i do deset stupnjeva.

Ranije se ovaj osjet ugode mjerio otprilike, za burnih vremena znali smo reći kako je primjerice zima s temperaturom na nuli, bez vjetra mnogo ugodnija od zime  s burom i nekoliko stupnjeva iznad nule. Upravo zato će starije generacije precizno pogoditi osjet hladnoće, a svoju procjenu u isti trenutak mogu provjeriti i na mobitelu.  U ova moderna vremena svi imamo mobitele pa se zajedno s realnom temperaturom pojavi i osjet hladnoće. 

Što nas čeka u ovom tjednu?  Bura će dominirati, no neće više biti tako jaka kao prethodnih dana. To međutim ne znači da se možemo opustiti i vratiti laganijoj odjeći, bit će sunčano, ali vrlo hladno pogotovo u brdskim predjelima, noću i ujutro, u većini mjesta temperature će biti u znaku  minusa, a danju sa svega nekoliko stupnjeva iznad nule. Kako tjedan bude odmicao, bura će slabiti pa će i osjet hladnoće biti blaži. Prema sadašnjim meteorološkim modelima, vikend bi trebao biti znatno topliji, no pouzdanija prognoza vremena bit će poznata u drugoj polovici tjedna.

Komentiraj